4444 trappetrinn i Flørli

Flørlitrappene opp og Rallarstien ned:

Sent i sommer var jeg, min søster og min mor i Flørli for å gå opp trappene som har hele 4444 trappetrinn. Vi hadde pratet om denne turen i et helt år fordi vi egentlig hadde tenkt å gå den året før. Båten vi skulle følge går bare mellom 1.juni og 15. september, så det krevde litt ekstra planlegging for å få det til. Men denne helgen hadde vi altså fått det til. Endelig. Og det ble en fantastisk flott tur.

Men denne dagen som hadde vært så fin fikk plutselig en brå vending. Derfor har det tatt meg lang tid å skrive dette innlegget, og enda lenger å publisere det. Men det har vært litt godt å skrive også, midt oppi alt. Og nå er det publisert, så da håper jeg at du vil lese om vår tur opp de 4444 trappetrinnene i Flørli.

Litt fakta om turen i Flørli

Distanse og varighet er basert på målinger gjort med min sportsklokke.

Startsted: Flørli (etter at man har tatt båt fra Stavanger, Lauvvik eller Lysebotn)
Distanse: 4,23 km (i følge UT.no er det ca. 5 km)
Varighet: 5,5 timer + pause på toppen (her sier UT.no 3,5 timer – uten pauser og bilder)
Toppunkt: 741 moh
Vanskelighetsgrad: Krevende

 • Vi tok båt fra Lauvvik med «The Fjords» og da hadde vi bestilt billetter på forhånd.
 • Som du kan se brukte vi lang tid på turen, men vi tok oss mange pauser på vei opp, og tok flere bilder underveis. Vi visste at vi hadde mange timer til båten skulle gå fra Flørli igjen, så det var ikke vits å ha det travelt.

Båtturen til Flørli

Båtturen fra Lauvvik til Flørli var ikke akkurat billig. Vi betalte nesten 500 kr per person, men det skal være mulig å få billetter til 370 kr. Dette avhenger nok av når du ønsker å ta turen. Sesongen for å ta turen er mellom juni og oktober da det ikke er anbefalt å gå her på vinteren. Da er det snø og skredfare her. The Fjords’ har i år (2020) båter som går fra 28.mai til 15. september.

Vi tok båten 09.30 fra Lauvvik og var fremme i Flørli rundt kl. 11. Båten skulle ikke gå tilbake før 18.40 så vi hadde nok av tid på turen. Det går også en båt tilbake 13.10, men denne hadde i hvert fall ikke vi rukket. Det er forøvrig ikke anbefalt å gå ned trappene igjen, selv om dette nok hadde gått fortere enn å ta rallarstien ned. Du forstår fort hvorfor når du begynner å gå.

Fantahålå på vei til Flørli
Vi så «Fantahålå» fra båten på vei til Flørliet gjemmested for omstreifere som ikke hadde betalt skatt og som derfor ville unngå lensmannen, i følge GoFjords
Preikestolen sett fra Lysfjorden
Vi fikk også sett Preikestolen fra båten
The Fjords fremme i Flørli
Fremme i Flørli
Advarsel i Flørlitrappene
En liten «advarsel» før man starter på trappene

4444 trappetrinn – pluss noen til

Det sies at tretrappen i Flørli har 4444 trappetrinn, men dette er ikke helt sant. Når man når trinn nummer 4444 har man fortsatt noen igjen før man er helt på toppen. Men det høres jo tross alt litt tøffere ut med 4444 trinn.

Trappen starter rett ved kaien så da er det bare å hoppe i det når man kommer av båten.

Trappen er smal i Flørli
Trappene ved rørene som går langs siden i Flørli
Langs trappen går rørene som ble brukt til å frakte vann fra Ternevatnet ned til det tidligere vannkraftverket som ligger på kaien i Flørli.
Trappen og rørene i Flørli
Trappetrinn nummer 1000
Utsikt over Lysefjorden fra Flørlitrappen
Flott utsikt underveis
Trappen blir brattere
Her ble det enda litt brattere
Tina Reiser går Flørlitrappene
Flott vinkel 😆
Lysefjorden sett fra trappene
Café 4444 i Flørli
Frosk i trappen
Snart i mål - trinn nummer 4000
Nesten på toppen

På toppen

Etter nesten tre timer var vi endelig på toppen. Vi tok mange pauser underveis så det går absolutt an å komme seg opp på kortere tid. Vi tok oss også en ekstra lang matpause på toppen før vi begynte turen ned via rallarstien.

Trappetrinn nummer 4444
På toppen av Flørlitrappene
Skilt til Rallarsti ved Ternevatnet
Ternevatnet
Varde på toppen av Flørli

Veien ned via rallarstien

Etter en god matpause var vi klare for å begynne turen ned igjen. Det er godt merket underveis med røde T-er eller prikker. Enkelte steder er ganske bratte så det var nesten tyngre å gå ned enn å gå opp. Vi brukte faktisk nesten like lang tid ned som vi gjorde opp trappene, men hadde fortsatt god tid da vi kom ned. Da rakk vi å ta oss et måltid på kaféen som er nede ved kaien før båten kom.

Rød T på vei ned til Flørli
Veien ned er godt merket med røde T-er eller prikker
Toppen av Flørlitrappene
En bro over en elv i Flørli
En liten rød hytte
Lysefjorden
Flørli Kraftstasjon / Kraftverk

Trenger du tips til andre fjellturer? Her finner du toppene som var med i «10 på topp i Sandnes 2019», og her finner du innlegget om turen til Romsdalseggen.

6 Replies to “Flørli: 4444 trappetrinn opp fra Lysefjorden”

 1. Har hatt lyst til å gå Flørlitrappene lenge. Veldig greit å få informasjon om det. Men jeg har også hatt lyst til å ta fergen bort, gå opp, deretter fortsette på toppen, overnatte ved Kjeragbolten og gå ned ved Ørneredet igjen. Dessverre ser det ikke ut til å være noen transport derfra og videre, så vi må finne på noe lurt. 🙂

  1. Ja, det var en flott tur. Håper informasjonen var til hjelp også 🙂
   Vi så skilt mot Kjerag oppe ved Ternevatnet så det er absolutt et alternativ, men jeg har aldri gått den turen selv. Blir selvfølgelig litt vanskelig uten transport tilbake 🙈
   Håper du finner en løsning!

  1. Ja, det kjentes godt, er ikke vant til å gå så mange trappetrinn på én gang. Må bare komme deg til Rogaland så er det mange fine turer du kan gå 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.