Piggy bank with sunglasses relax on the beach holiday. Travel money savings concept, summer vacation

9 sparetips:

Jeg er veldig glad i å reise, men en av tingene som stopper meg litt er pengene. Det er ingen hemmelighet at det koster å reise. Men det trenger ikke alltid å koste en formue, og det er faktisk mulig å spare opp penger. I dette innlegget vil jeg prøve å komme med tips til hvordan du kan få råd til din neste reise.

Dette innlegget kunne vel strengt tatt bare hatt ett punkt: sparing. For å få råd til å reise må man ganske enkelt spare, men det finnes ulike måter å spare på. Det vil først og fremst handle om prioriteringer. Hva ønsker du egentlig å bruke pengene dine til? Det høres jo veldig enkelt ut å si at du bare må spare, men alle som har prøvd vet at det ikke alltid er så lett.

 

Her kommer noen måter du kan spare penger på:

1. Kutt eller reduser kostnader og utgifter

Noen kostnader er nødvendige, men dette gjelder langt i fra alle. Sett deg ned og få oversikt over hvilke kostnader som kan reduseres, og hvilke som kan kuttes helt. Kanskje innebærer dette å endre noen vaner og dette kan være vanskelig. Men her vil det handle om prioriteringer. Vil det ikke være verdt det å endre noen vaner for å få råd til drømmereisen, eller bare generelt å kunne reise litt oftere eller på lengre turer til akkurat der du vil reise?

Noen vaner som kan spare deg penger er for eksempel å:
 • ta med matpakke hjemmefra (i stedet for å kjøpe i kantina på jobb). Da har du mulighet til å vite akkurat hva du spiser, du kan ta sunnere valg, og du sparer samtidig penger.
 • skrive handleliste og handle én gang i uka. Jeg er veldig god på å skrive handleliste, men ikke like god til å holde meg til bare en handledag i uka. Likevel vil det spare seg å planlegge handlingen slik at det ikke blir like mange impulskjøp. Og du? Ikke handle når du er sulten!
 • la bilen stå. Det er ikke alle som har mulighet til dette, men har du det vil du spare penger på å ta kollektiv transport, og enda mer om du tar sykkelen (eller bruker beina og går). Du sparer penger på drivstoff og bompenger, og i tillegg sparer du miljøet. Prøv i hvert fall å la bilen stå litt oftere enn det den gjør nå.
 • drikke vann og lag kaffe hjemme. Er du en av de som kjøper mye brus vil du absolutt merke det om du bytter brusen ut med vann (prøv i hvert fall i ukedagene). Og det å lage kaffe hjemme vil også spare deg for noen kroner om du alltid kjøper deg kaffe ute før du skal på jobb.
 • sjekke om du kan få billigere mobilabonnement, og om du faktisk bruker alt det du abonnerer på (og er det egentlig nødvendig å abonnere på 5 ulike streaming-tjenester?). Mobilselskaper kjemper hele tiden om å være best og billigst, så her kan du fort spare noen kroner i måneden. Og du vil fort spare enda litt ekstra om du sier opp noe av det du abonnerer på, om det gjelder streaming-tjenester, medlemskap på treningssenter, eller noe helt annet. Her vil det igjen handle om prioriteringer.

Midsection of businessman squeezing piggybank with tape measure on wooden table

Bli bevisst

Dette var noen tips til vaner som kan spare deg for en litt høyere sum i måneden. Men kort sagt: Bli bevisst på dine kostnader og hvilke som er nødvendige, unødvendige og som eventuelt kan reduseres. Noen kostnadskutt og -reduseringer vil kanskje bare resultere i noen ekstra kroner i måneden, men tenk på hvor mye alle disse små beløpene blir til sammen!

Vil du ha enda flere tips har Financer.com laget en liste med 185 sparetips(!). Noen av disse er allerede nevnt i dette innlegget, men her kan du forhåpentligvis finne noen nye tips som passer akkurat deg.

 

2. Sett opp en sparekonto

Når man skal spare penger kan det være greit å ha et sted hvor man kan gjøre av pengene man sparer. Opprett en konto som du kun bruker til akkurat det du sparer til. Kall gjerne kontoen for «reise», «ferie» eller noe annet som symboliserer det du sparer til. Prøv å sett inn penger her hver gang du får lønn. Det kan være lurt å sette opp fast trekk den datoen du får lønn slik at du ikke finner unnskyldninger til å bruke pengene på andre ting.

Hvor mye penger du bør spare kommer an på flere ting:

 • Hvor mye du har råd til å spare – Hva har du til overs etter at mat og regninger er betalt?
 • Hvilken reise du tenker å dra på – Er det weekend-tur eller en 2-3 uker lang tur? Er det dyrt «å leve» der du skal? Hva er planene for reisen?
 • Skal du sette inn fast beløp eller en bestemt prosentandel av lønnen? Dette kommer jeg tilbake til i punkt 3 og 4. Men her kan det jo variere om du har varierende lønn fra måned til måned.

3. Spar et fast månedlig beløp

Bestemmer du deg for å spare et fast beløp i måneden kan det være lurt, som jeg nevnte tidligere, å sette opp fast trekk. Trekkes pengene den dagen du får lønn merker du ikke like mye at de pengene «forsvinner». All sparing er god sparing, men det kan være lurt å tenke gjennom hvor mye du bør spare hver måned for å få råd til den reisen du ønsker. Er det lenge til du har tenkt å reise kan de månedlige beløpene være mindre enn om det ikke er så lenge til.

 

4. Spar en viss prosentandel av inntekten din

Dette punktet går litt på det samme som det over, men i punkt 3 sparer du en lik sum uansett hva du får inn, men om du følger dette punktet kan summen variere. Her vil du få igjen for det om du en måned har høy inntekt, men så kan du også ende opp med å spare lite om inntekten blir lav. Dette punktet er mest relevant for dem som har varierende lønninger, og ikke like relevant for dem med fastlønn. Men selv om du har fastlønn kan du finne ut hvor mange prosent av lønna du ønsker/kan spare hver måned.

5. Finn gode tilbud på hotell og flybilletter – og sammenlign priser

For å få råd til eller spare penger på reise bør du prøve å finne ut hvor du får de beste tilbudene og prisene på fly og hotell. Det kan være tidkrevende, men du kan absolutt spare litt penger på å ikke hoppe på det første tilbudet du ser.

Priser på flybilletter varierer veldig med når du velger å reise.  Det er for eksempel billigere å fly i ukedager, særlig tirsdag og onsdag. Har du mulighet til å reise midt i uka vil dette altså kunne gjøre reisen billigere og du vil spare penger. Men til gjengjeld kan hotellovernattinger bli dyrere i ukedagene da det er mange forretningsreisene som reiser da. Derfor er det viktig å sammenligne priser, se på ulike tidspunkter og dager og finn ut hvilken dag som gir den beste prisen totalt på både fly og hotell.

 

6. Benytt deg av medlemskap

Meld deg inn i medlemsprogrammene som flyselskaper og hotellkjeder tilbyr. Her kan du samle inn poeng som etterhvert kan veksles inn i flyturer eller hotellnetter. I tillegg får du ofte gode tilbud som du kan benytte deg av.

Eksempler på flyselskaper som tilbyr medlemskap er SAS, Qatar Airways, KLM, og Emirates. Her samler du enkelt inn poeng hver gang du flyr med flyselskapet (så lenge du registrerer det). Med SAS kan du også samle inn poeng hver gang du handler på nett ved å gå inn på nettbutikker via SAS.no.

Eksempler på hotellkjeder og -nettsider som tilbyr medlemskap er Hotels.com, Hilton, Holiday Inn og Marriott.

Jeg kommer til å skrive et eget, og mer utdypende, innlegg om noen av de ulike medlemsprogrammene. Men ved å benytte seg av medlemskap har du altså mulighet til å etterhvert kunne spare mye penger. Finn de programmene som passer deg best, og vær nøye med å registrere flyreiser og hotellopphold.

 

7. Planlegg reisen og sett opp budsjett

Prøv å planlegg så mye som mulig av reisen for å lettere finne ut hvor mye det vil koste (og da hvor mye dere må spare). Sett opp et budsjett på hvor mye dere vil (eller kan) bruke på reise.

Noen ting dere bør tenke på er:

 • hvor dere skal reise. Hvor mye koster det å fly dit dere skal?
 • når dere skal reise. Reiser dere i «off-peak time» (utenom sesongen) vil det være billigere (+ det vil være mindre turister). Reiser dere i fellesferien (og andre ferier/høytider) må dere belage dere på at prisene skrus opp.
 • hvor mye dere vil bruke på hotell. Eller skal dere kanskje leie hus/leilighet? Høy standard og god beliggenhet på hotell vil gi høyere pris. Er det godt og billig kollektiv-tilbud der dere skal kan det gå helt fint å ikke ha et hotell med perfekt beliggenhet. Men da vil det til gjengjeld gå med litt ekstra penger til transport. Hva blir billigst?
 • Er det shoppingferie? Har dere planer om å shoppe mye må du beregne med en god del ekstra penger (alt etter hvor mye du vil shoppe for selvsagt).
 • Er det generelt dyrt eller billig der dere skal? Dette er også veldig lurt å tenke på. Ferierer dere i Europa kan prisene være høye (ikke på Norges-nivå nødvendigvis, men fortsatt ikke særlig billig). I mange Asiatiske land, for eksempel Thailand og Bali, er det veldig billig «å leve», men her koster jo flybillettene litt mer. Men her kan du også få veldig god standard på hotell for en rimelig penge om dette er viktig for deg.

Travel planning concept. Accessories, passports, luggage, the cost of travel maps prepared for the trip on wooden table

8. Vær fleksibel

Noe som påvirker pris på flybilletter og hotell er sesong og årstid. Derfor vil timing for reisen være med å avgjøre hvor mye penger du kan spare. Kan du være fleksibel, vær fleksibel. Har du et spesifikt sted du vil reise, vær fleksibel med timing. Har du en spesifikk tid du vil/må reise, vær fleksibel med sted. Da kan det være lurt å lese seg opp på når det passer å reise til det stedet du vil reise, eller å lese seg opp på hvilke steder som passer for den tiden du skal reise.

Cross plan A, underline plan B concept written in a notebook on a wooden table.

9. Hva fungerer for deg?

Det viktigste er å finne en sparemåte som fungerer for deg. Finn ut hva som motiverer deg til å spare. For meg funker det best å ha egen sparekonto der jeg setter inn så mye jeg kan hver måned. Jeg har ikke et fast beløp eller en viss prosentandel av inntekten min som jeg setter inn. Men nå tenker jeg egentlig at jeg bør spare minst halvparten av inntekten min hver måned nå som jeg er i fast jobb. Jeg fører også regnskap hver måned, og dette motiverer meg fordi da kan jeg se at sparingen lønner seg. Men dette funker kanskje ikke for deg. Tenk etter om det var noen av punktene som fristet mer å teste ut enn andre, og hva som kan motivere deg til å spare.

 

Uansett hvilken sparemåte som fungerer for deg, ikke vent med sparingen, men start i dag! Jo fortere du begynner å spare penger, jo mer vil du kunne spare. 

Kom gjerne med andre sparetips om du har noen på lager! 🙂 

8 Replies to “9 tips til hvordan du kan spare til reise”

 1. Mange gode sparetips her. Da jeg var mindre sparte jeg på alle femtiøringer jeg fikk igjen på butikken i en stor boks – og plutselig hadde jeg flere hundre kroner oppspart. Nå bruker en jo knapt kontanter lenger, og femtiøringene er ute av produksjon, så nå har jeg «morsom sparing»-funksjonen til DnB istedet. Hver gang jeg betaler med kortet runder den opp til nærmeste tier, og de kronene som blir mellomlegget setter den til en konto jeg har døpt «Adventures». 😀 Så sparer jeg en krone her og en krone der uten å tenke over det sjæl. Artig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.