Brosundet i Ålesund

Ålesund og Flåm – Andre del av Norgesferien på Vestlandet

Siden det ikke ble noen utenlandsferie i år gikk ferien her hjemme i Norge på Vestlandet. Den startet i Bergen og Loen og gikk deretter videre til Ålesund og Flåm. Vi var veldig klare for to netter i Ålesund etter to litt kjipere netter i Stryn.

Kjørerute fra stryn til Ålesund, videre til Flåm via Trollstigen og Dombås, og deretter hjem
Kjørerute fra hotellet i Stryn til hotellet i Ålesund (Hotel 1904), og videre til Flåm (Fretheim Hotel) via Trollstigen og Dombås. Siste dagen kjørte vi fra Flåm og hjem til Ålgård.

Ålesund

Etter en ca. 3 timers lang kjøretur fra Stryn ankom vi Ålesund. Her overnattet vi på Hotel 1904 som er Ålesunds eldste hotell. Vi spiste blant annet på Egon (noe vi også gjorde i Bergen), Bro, og Happy Elefante. Vi besøkte også Aksla og Atlanterhavsparken.

Hotel 1904

Vi bodde på Hotel 1904 i Ålesund sentrum. Selv om dette er Ålesunds eldste hotell virket det nytt og moderne. Hotellet har en flott resepsjon med noen tilhørende stuer, og et stort og fint sitteområde der hvor frokosten serveres. Hotellrommet var også fint og hadde behagelige senger. I tillegg har hotellet god beliggenhet i sentrum av Ålesund. Vi var veldig fornøyde med dette hotellet.

Lamper i inngangen til Hotel 1904 i Ålesund
Resepsjonen til Hotel 1904 i Ålesund
Fin stue på hotel 1904 i Ålesund
Fargerik stue i Hotel 1904 i Ålesund
Sengene på hotellrommet på Hotel 1904 i Ålesund

Hva vi gjorde i Ålesund?

Vi besøkte Atlanterhavsparken

Jeg synes alltid det er spennende å besøke akvarier, og Atlanterhavsparken synes jeg hørtes ekstra spennende ut. Her har de mye forskjellig fisk, slik som de fleste akvarier, men også et uteområde med sel, otere og pingviner. Oterne var visst litt sjenerte akkurat denne dagen så vi fikk ikke sett dem, men selene og pingvinene lagde show.

Vi betalte 195 kr per person for inngang til Atlanterhavsparken.

Inngangen til Atlanterhavsparken i Ålesund
En av de mange fiskene i Atlanterhavsparken
Sjøanemone i Atlanterhavsparken
Krabbe i Atlanterhavsparken
Atlanterhavsparken i Ålesund
Vindu ut mot sjøen i Atlanterhavsparken

Det var mye spennende å se inne i Atlanterhavsparken. Veldig gøy at de har et åpent område der hvor skatene svømmer, og et stort vindu ut mot sjøen der de store fiskene svømmer. Ved siden av dette store vinduet er det mulig å gå ut, og det er her selene, pingvinene og oterne befinner seg. Det er satt opp tidspunkt der de mater disse dyrene, noe som sikkert er gøy å få med seg. Vi var der med en gang de åpnet, og det ble litt mange timer å vente på å få sett dette denne gangen.

Utsiden av Atlanterhavsparken i Ålesund
Svømmende pingviner i Atlanterhavsparken i Ålesund
Pingviner
Selene kommer svømmende mot land
Vi var ute å spiste på restauranter

Ålesund har flere restauranter å by på, men siden det var mange andre som besøkte byen var det nesten fullbooket overalt. Heldigvis fikk vi oss mat likevel og fikk testet fire ulike spisesteder. Vi hadde lunsj på Egon første dagen. Dette var praktisk da de var nabo med hotellet vi bodde på. Middagen hadde vi på Bro restaurant som ligger ved Brosundet i Ålesund. Dagen etter hadde vi lunsj i kafeen på hotellet, og middag på Happy Elefante. Gode plasser alle sammen.

Desserten, som bestod av vaniljeis og jordbær, på restaurant Bro i Ålesund
Desserten på Restaurant Bro etter en god fish and chips
Kyllingsalat hos Green Garden på Hotel 1904 i Ålesund
Smakfull lunsj på Green Garden (hotell-kafeen)
Drink-meny på Happy Elefante
Gode drinker hos Happy Elefante
Sjokoladefondant på Happy Elefante i Ålesund
Måtte jo ha en dessert hos Happy Elefante også etter en knallgod burger
Vi gikk til Aksla

Vi gikk til Aksla en gang etter lunsj første dagen. Byparken, der hvor turen starter, ligger «rett opp bakken» fra Hotel 1904. Opp til Aksla og fjellstua er det 418 trappetrinn. Fjellstua var dessverre stengt da vi var der, ellers skulle vi gjerne tatt oss en is på toppen.

Vi merket at dette var en populær tur da vi nærmest gikk i kø både opp og ned. Men så skal det også sies at vi gikk turen midt i fellesferien også da.

Byparken i Ålesund
Skilt i Byparken, Ålesund
Utsikt over Ålesund i starten av trappen
Mor på vei til Aksla i Ålesund
Ålesund
Utsikt over Ålesund by
Utsikt over Ålesund fra toppen av Aksla

Vi likte oss veldig godt i Ålesund, og drar gjerne tilbake til byen ved en senere anledning. Men etter to netter i Ålesund var vi klare for å dra videre til vå siste destinasjon for Norgesferien: Flåm.

Til Flåm via Trollstigen

Vi valgte å kjøre fra Ålesund via Åndalsnes og innom Trollstigen for å komme oss til Flåm. Jeg har besøkt Trollstigen tidligere, men hadde veldig lyst å gjøre det igjen. Vi startet kjøreturen forholdsvis tidlig siden visste at det kom til å ta en del timer. Etter omlag 1,5 time var vi i Åndalsnes og kjørte mot Trollstigen. Her ble det bare mer og mer tåke jo lengre opp vi kom, og på toppen kunne vi bare se et par meter foran oss. Skikkelig nedtur der altså. Men ikke så mye å gjøre med det, så da satte vi kursen videre mot Flåm og Fretheim Hotel.

På vei opp Trollstigen
På toppen av Trollstigen i Møre og Romsdal
Utsiktspunkt over Trollstigen i Romsdalen
Fossefall ved Trollstigen i Romsdal
Vi så lite til Trollstigen som er nedfor fossen her

Flåm

Siden det var så mye trafikk at det ble køer rundt omkring, tok kjøreturen til Flåm flere timer lengre enn planlagt. Det ble nesten bare å legge seg med en gang vi ankom hotellet for å gjøre oss klar til å ta Flåmsbana dagen etter. Men vi kjørte innom Stegastein på vei til hotellet, så vi fikk sett dette flotte utsiktspunktet også.

Fretheim Hotel

Fretheim Hotel er et flott og historisk hotell. Det har eksistert siden slutten av 1800-tallet, men har blitt både renovert og bygget på flere ganger. Hotellet har 122 rom i ulike stiler, og vi var heldige og fikk et rom med utsikt utover fjorden og Flåmsbana. Siden vi ankom hotellet forholdsvis seint fikk vi ikke sett så mye mer enn resepsjonen, hotellrommet og der de serverte frokost, men vi var veldig fornøyd med det vi fikk sett. Det var et fint område å bo på, spesielt siden vi skulle ta Flåmsbana neste dag før vi skulle ta turen hjemover mot Ålgård.

Jeg bor gjerne på Freheim Hotel en annen gang, og håper da at jeg har litt mer tid.

Utsiden av Fretheim Hotel i Flåm
Sengen på hotellrommet på Fretheim Hotel
Lysekrone, Fretheim Hotel
Utsikten fra hotellrommet på Fretheim Hotel
Utsikten fra hotellrommetFlåmsbana ligger rett til venstre for bilde
Frokostssalen på Fretheim Hotel
Her spiste vi frokost

Utsiktspunktet Stegastein

Stegastein er et flott utsiktspunkt som ligger 650 meter over Aurlandsfjorden. Her er det bygget en slags rampe som går 30 meter ut og gir panoramautsikt over fjorden. Fantastisk utsikt!

Dette har blitt en populær attraksjon, og jeg vet at mange har besøkt Stegastein i løpet av sommeren. Så vi var ikke akkurat alene ute på rampen, og jeg følte ikke at jeg kunne stå så altfor lenge å ta bilder heller. Men det anbefales virkelig å besøke Stegastein om du er i området en gang.

En ting som kan være greit å vite om du skal kjøre til Stegastein fra Flåm er at veien opp er veldig svingete og smal. Dette gjorde at det tok en god stund å komme seg både opp og ned da det ikke gikk an å kjøre to biler i bredden.

Utsikt fra parkeringsplassen ved Stegastein
Stegastein i Flåm
Stegastein-rampen
Enden av Stegastein hvor det er gjennomsiktig glass
Utsiktspunktet Stegastein i Flåm
Utsikt fra Stegastein
Utsikt fra Stegastein mot Flåm

Flåmsbana

Flåmsbana i Flåm er en togtur som viser flott Vestlandsk natur. Vi tok togturen tur/retur fra Flåm til høyfjellstasjonen Myrdal. Det er 20 km fra Flåm stasjon, som ligger innerst i Aurlandsfjorden, og opp til Myrdal. Togreisen har også blitt kåret til verdens beste av «Lonely Planet Traveller».

Et av stoppene på togreisen var ved Kjosfossen. Dette er et mektig fossefall som har et fritt fall på 93 meter. Toget stopper her i ca. 10 minutter slik at du får gå ut å se fossen. På vei tilbake danset huldra her også før toget kjørte videre.

Toget stopper flere steder, og både ved Kjosfossen og Myrdal stasjon får man litt ekstra tid. Det er også mulig (og gratis) å besøke Flåmsbana museum når du kommer tilbake fra togturen.

Vi betalte 630 kr tur/retur per person for togreisen med Flåmsbana.

Toget Flåmsbana
Ei av verdas vakraste togreise
Innsiden av toget på Flåmsbana
Første stopp Kjosfossen
Vid kameralinse av Kjosfossen
Myrdal stasjon
Tina Reiser på Flåmsbana
Fargerike hus ved Myrdal stasjon
Myrdal høyfjellstasjon
Rallarvegen sett fra Flåmsbana
Rallarvegen
Utsikt fra togvindu
Foss sett fra Flåmsbana

Norgesferien ble en kjekk opplevelse og det var helt greit å kunne feriere i sitt eget land i år. Norge har fortsatt mye å by på, så det må nok bli flere Norgesferier i fremtiden 😊

Hvordan var din sommerferie? Kan du tenke deg flere ferier hjemme i Norge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.