Waterblow, Nusa Dua, Bali, Indonesia

Dette innlegget inneholder affiliate-lenker

Bali:

Her kommer første Asia-innlegg og innlegget om Bali!

Sommeren 2017 tilbrakte vi to uker på Bali i Indonesia. Her hadde jeg drømt å reise i flere år, så dette var en tur jeg hadde gledet meg til masse. Det var så mye å oppleve og vi fikk nok ikke gjort halvparten av det vi hadde tenkt en gang. Tenker meg absolutt tilbake hit en gang i fremtiden.

I dette innlegget skal du få lese om vårt opphold på Bali. Litt generelle fakta, bilder fra hotellet vi overnattet på, og litt av det man kan finne på når man er på Bali kan du lese mer om i dette innlegget.

 

Havutsikt fra hotellet Holiday Inn på Bali, Indonesia

 

Bali-fakta

Først litt korte fakta om Bali:

Beliggenhet: Indonesia i sørøst-Asia.

Hovedstad: Denpasar.

Språk: Det offisielle språket er bahasa indonesia (Indonesisk), men det snakkes også bahasa bali (Balinesisk).

Tidsforskjell: 7 timer foran Norge

Valuta: Indonesiske Rupiah (IDR). Per i dag (november 2018) tilsvarer 10 000 IDR ca. 5,8 NOK.

 

Strand på Bali i nærheten av Nusa Dua (Indonesia)

Klima

På Bali er det god temperatur året rundt. Temperaturen ligger på 28-29°C hele året, med rundt samme temperatur i vannet. Noe man må være obs derimot er regntid. Den beste perioden å reise til Bali er fra mai til oktober, hvor juli og august har flest regnfrie dager. Men reiser du i september eller oktober får du en time ekstra med sol hver dag, og ikke noe særlig mer regn.

Om du skulle ende opp med å reise i regntiden går nok det også helt fint da regnet kommer i intensive skurer, for så å bli etterfulgt av sol igjen. Ikke så gøy å havne i en slik regnskur, men det varer heldigvis ikke like lenge som det norske regnværet.

 

Reisen dit

For å komme seg til Bali kan man blant annet fly med KLM. Det gjorde vi. Da fikk vi reise fra Stavanger lufthavn som er vår nærmeste flyplass. Det ble totalt to mellomlandinger på turen, en i Amsterdam og en i Singapore. I Singapore ble det kort mellomlanding og vi trengte i utgangspunktet ikke ta med tingene våre siden vi skulle om bord i samme fly. Her var det en del passasjerer som gikk av, og så ble det fylt på med nye passasjerer, derfor måtte vi gjennom en liten sikkerhetskontroll før vi kom inn i gaten.

Reisetiden kommer på nesten et døgn, litt avhengig av hvor lang mellomlandingen(e) blir. Trenger du tips til hva du trenger i håndbagasjen på en slik lang flytur? I dette innlegget får du 12 tips til hva som er greit å ha med seg i håndbagasjen. 

 

Visum

Du kan reise visumfritt til Bali. Da får du opphold i 30 dager. Et slikt korttidsvisum får du gratis ved ankomst når du går gjennom immigrasjonen (da er det lurt å ha avreisebillett tilgjengelig som du kan vise om det trengs). I tillegg må du ha pass som er gyldig 6 måneder fra du ankommer Bali.

 

Transport

Vi kom oss mye rundt ved å gå. Det var jo mest i nærområdet da selvsagt, så når vi skulle lenger bort fra hotellet måtte vi finne andre transportmidler. Til og fra flyplassen tok vi taxi bestilt gjennom hotellet. Vi hadde altså bestilt taxi på forhånd da vi ankom flyplassen, og dette var fordi vi hadde lest litt om «uærlige taxisjåfører». En ting er at noen taxisjåfører tar omveier slik at du må betale ekstra. Det er nok lett å lure turister som ikke er kjent i området. En annen ting er at de ikke har taksameter, og dette kan fort føre til problemer. Vi lærte at «Blue Bird Taxis» er de mest ærlige, og da må du se etter en fugl på taxi-skiltet. Det kan være vanskelig å skille taxiene til tider, da noen etterligner disse taxiene (bare uten fuglen på skiltet).

 

Sjåfør for en dag

Det er også mulig å ta buss, leie bil, scootere eller sykler, men det gjorde ikke vi denne gangen. Det vi derimot gjorde var at vi leide en sjåfør for en dag (10 timer) for en veldig billig penge. Da kjører sjåføren deg akkurat dit du vil. Sjåføren vi hadde var god i engelsk og var med som guide noen av stedene vi besøkte. Der han ikke var med satt han i bilen og ventet på oss til vi var klare til å reise videre. Han var veldig hyggelig og var også veldig ivrig på å være fotograf for oss (uten at vi trengte å spørre).

 

Hotell

Vi bodde på samme hotell under hele oppholdet vårt på Bali. Da bodde vi på Holiday Inn Resort Bali Benoa. Dette ligger helt sør på Bali. Det er et fint hotell og vi trivdes godt de to ukene vi var der.

 

Hotellet Holiday Inn Bali Benoa på Bali i Indonesia

 

Hotellet har en stor og god frokostbuffét, med mye forskjellig mat. Restauranten hvor frokosten var serverte også lunsj og middag utover dagen. I tillegg har de en beach bar og restaurant med gode drinker og enkle retter. Vi hadde ofte lunsjen vår her siden det var rett ved bassenget og stranden. Hotellet ligger praktisk talt på stranden, så vi tok oss en tur ned her nesten hver morgen etter frokost.

Vil du lese mer om hotellet og hva andre mener kan du klikke deg inn her.

 

Holiday Inn Resort Bali Benoa

Stranda på Holiday Inn Resort Bali Benoa

Soloppgang på Bali, Indonesia

 

Litt av hva man kan gjøre på Bali

Det er veldig mye å se og oppleve når man er på Bali, og her kommer noe av det vi fikk sett og gjort.

 

Sacred Monkey Forest (Ubud)

Å besøke Sacred Monkey Forest, eller «den hellige apeskogen», hadde vi gledet oss til. Det var veldig gøy å gå i jungelen blant aper som ikke var redde mennesker i det hele tatt. Apene som er her er av arten makake. Denne arten er utbredt i Asia. I Sacred Monkey Forest er det over 100 slike aper.

Flere steder i Monkey Forest var det folk som stod og solgte bananer som du kunne bruke for å få et blinkskudd av deg og apene. De viste hvordan du kunne få apene opp på skuldrene ved at du holder bananen opp over hodet. Her feiget jeg ut, selv om jeg hadde veldig lyst å prøve. Det ble forresten anbefalt å ikke mate eller klappe apene, siden de tross alt er ville dyr. Et annet tips er å ikke gå med for mange løse gjenstander da apene lett kan snappe til seg hva enn det måtte være, om det ser spiselig ut.

For å komme inn må du betale 40 000 IDR, altså litt over 20 kroner.

 

Skilt i Monkey Forest i Ubud på Bali, Indoneisa

Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Odd Christian og meg i Monkey Forest i Ubud, Bali

Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Ape klatrer på mann i Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Sacred Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

Sacred Monkey Forest i Ubud på Bali, Indonesia

 

Tegenungan Waterfall (Ubud)

Det er mange flotte fossefall på Bali, men vi valgte å få med oss dette siden vi var i området. Når du ankommer må du kjøpe en billett til 10 000 IDR, altså bare litt over 5 kr. Vi betalte også en liten sum for å komme til toppen av fossefallet.

Etter kjøpet av billett kan du gå ned til fossefallet. Vær forberedt på en lang trapp med høye trappetrinn! Det er ikke like gøy å gå opp igjen, men fortsatt verdt besøket.

Tegenungan Waterfall i Ubud på Bali, Indonesia

Tegenungan Waterfall i Ubud på Bali, Indonesia

Tegenungan Waterfall i Ubud på Bali, Indonesia

Tegenungan Waterfall i Ubud på Bali, Indonesia

Tegenungan Waterfall i Ubud på Bali, Indonesia

 

 

Tirta Empul (Gianyar)

Tirta Empul er et tempel i Gianyar, rundt en halvtimes kjøring fra Ubud. Sjåføren vi leide anbefalte oss dette tempelet. Her må du betale litt under en tier for å komme inn, og så koster parkering ca. tre kroner.

Som med alle templer og hellige steder på Bali er det viktig å tenke litt over hvordan man kler seg. Ved dette tempelet får du låne en tradisjonell «kamen» som skal dekke underkroppen (se bilde under). Tempelet har også et basseng, om jeg kan kalle det for det, som er for troende som da kan ta seg et «rensende bad».

Tempelet Tirta Empul i Gianyar på Bali, Ubud

Tempelet Tirta Empul i Gianyar på Bali, Indoneisa

Tempelet Tirta Empul i Gianyar på Bali, Ubud

Tempelet Tirta Empul i Gianyar på Bali, Ubud

Tempelet Tirta Empul i Gianyar på Bali, Indonesia

 

Tegalalang Rice Terrace (Gianyar)

I Gianyar finner du også Tegalalang risterrasse. Her betaler du i utgangspunktet 10 000 IDR i inngang, men du blir også oppfordret underveis til å gi donasjoner før du får gå videre noen steder. Absolutt verdt en tur!

Risterrasse i Ubud på Bali, Indonesia

Tegalalang Rice Terrace i Gianyar på Bali, Indonesia

Tegalalang Rice Terrace i Gianyar på Bali, Indonesia

Tegalalang Rice Terrace i Gianyar på Bali, Indonesia

Tegalalang Rice Terrace i Gianyar på Bali, Indonesia

 

 

Waterblow (Nusa Dua)

Nusa Dua og Waterblow kunne vi gå til fra hotellet. Waterblow måtte vi besøke to ganger da vi ikke fikk sett noe skikkelig «waterblow» første gangen. En kjekk ting å få med seg om man er i området, men hadde nok prioritert andre attraksjoner og severdigheter foran denne om vi ikke hadde bodd i nærheten.

I Nusa Dua finner du også restauranter, hoteller, et kjøpesenter, og en av øyas fineste strender.

 

Skilt i Nusa Dua på Bali, Indonesia

 

 

Waterblow, Nusa Dua, Bali, Indonesia

Waterblow, Nusa Dua, Bali, Indonesia

 

 

Neste gang jeg er på Bali

Selv om vi fikk sett utrolig mye da vi var på Bali er det fortsatt noen ting jeg vil oppleve neste gang jeg er der. Vi hadde egentlig planer om å få sett det meste av dette også, men sånn ble det ikke denne gangen. Men da har jeg planen klar for neste gang turen går til Bali. Her kommer veldig kort listet opp noe av det jeg ønsker å oppleve neste gang jeg er på Bali.

 

Nusa Penida

Å besøke øya Nusa Penida har jeg veldig lyst til. Det er her du finner «Broken Beach», og dette er nok et av de mest fotograferte stedene på Bali. Du må nesten bare google selv for å se hvor fint det ser ut!

 

Gili Islands & Lombok

Å bo på Giliøyene og Lombok et par dager har jeg også veldig lyst til. Det ser fantastisk ut! Det er her du finner de fineste strendene, strendene på Bali er langt i fra like imponerende.

 

Mount Batur/Gunung Batur

Mount Batur er en aktiv vulkan på rundt 1717 moh. Her arrangeres det «sunrise trekking», tur opp på vulkanen for å se soloppgangen. I tillegg til å få se soloppgangen fra toppen av vulkanen får du også servert frokost som guiden lager i dampen fra vulkanen. Skal du være med blir du hentet på hotellet i to-tiden på natten, og så starter turen litt før fire. Da er dere på toppen rundt kl. 6 på morgenen og får nyte soloppgang og frokost før veien går videre ned igjen.

På vei tilbake fra vulkanen til hotellet er det mulig å være med å besøke en balinesisk kaffeplantasje. Da har du muligheten til å smake på verdens dyreste kaffe, Kopi Luwak. Kopi Luwak blir til ved at asiatiske palmesivetter, et kattelignende dyr, spiser røde kaffebær. De fordøyer kun fruktkjøttet fra bærene så bønnene kommer hele gjennom fordøyelsessystemet, og det er disse bønnene som gir den spesielle smaken på kaffen. Bønnene renskes ut av avføringen og vaskes selvsagt før de blir brent.

 

Waterblow, Nusa Dua, Bali, Indonesia

 


Bali var fantastisk og jeg får bare mer og mer lyst til å reise tilbake.

Hva har du mest lyst å oppleve på Bali?

2 Replies to “Bali – arrogante aper, flotte fossefall og tusenvis av templer”

  1. Bali ser fantastisk ut. Mange ting jeg kunne ha lyst til å oppleve. Spennende innlegg og godt skildret. Reisetiden er lang så det er vel greit å bli minst 14 dager vil jeg tro. Mange fine opplevelser og gjøremål. Takk for fint tips 🙂

    1. Ja, Bali var en fin opplevelse! Det er greit med rundt 14 dager med den reisetiden ja, og så er det jo så mye å oppleve der at du vil trenge så pass, tenker jeg 🙂

      Tusen takk for fine ord 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.