Cliffs of Moher i tåke

Cliffs of Moher:

Høydepunktet med turen til Irland var definitivt dagsturen vi hadde til Cliffs of Moher. Jeg visste at hvis jeg noen gang skulle til Irland skulle jeg besøke disse klippene, så dette besøket var bestemt på forhånd. Vi booket tur med Paddywagon allerede før vi dro fra Norge i tilfelle det skulle bli fullbooket. Eneste ulempen med dette var at den dagen vi hadde booket var den eneste dagen hvor det var regn og tåke i løpet av våre dager i Irland. Men vi gjorde det beste ut av det, og vi var faktisk så pass heldige at tåken lettet litt da vi ankom klippene.

Paddywagon-bussen
Denne bussen skiller seg ut fra mengden

Vi ble plukket opp rett før klokken åtte ved «Savoy Cinema» som lå rett ved hotellet vårt i Dublin. Vil du lese mer om selve turen til Dublin kan du gjøre det her. Bussen var tilnærmet full, kun et par ledige plasser, og da var det satt inn to busser. Det vil nok være lurt å bestille turen på forhånd, spesielt om du reiser i høysesongen. Men siden det var to busser som skulle til klippene, skulle vår buss kjøre motsatt vei av den andre. Bussen tar en rundtur og kjører innom flere steder, så på denne måten slapp vi å være to busser på samme sted til samme tid. Første stopp for oss ble dermed «Barack Obama Plaza».

Barack Obama Plaza i Moneygall

Det er en litt morsom historie om hvordan et lite sted i Irland har fått en Barack Obama Plaza. Det har seg nemlig slik at Barack Obamas tipp-tipp oldefar, Falmouth Kearney, bodde i Moneygall frem til han var 19 år. Det vil si til år 1850. 161 år senere, i 2011, besøkte Barack og Michelle Obama Moneygall som en del av deres reise til Irland.

På Barack Obama Plaza står det vinkende statuer av Barack og Michelle utenfor. I tillegg har de en utstilling av amerikanske presidenter med irsk opphav. Morsomt at dette var et av stoppene i Paddywagon-touren.

Statuer av Barack Obama og Michelle Obama på Barack Obama Plaza
Det amerikanske og irske flagget
Bill Clinton statue
Plakat på utstilling
Statue av Barack Obama

Bunratty Castle

Andre stopp på bussturen var ved Bunratty Castle. Slottet ligger i landsbyen Bunratty og like ved slottet ligger elva Ratty. Navnet Bunratty betyr «svingen i elven Ratty» på irsk. Guiden vår for dagen lærte oss hva flere av de irske stedsnavnene betyr. For eksempel betyr «Kil» som i Kilkenny «kirke», og «Loch» som i Loch Ness betyr innsjø. «Inis» betyr øy og «Dun» betyr fort. Mange av stedsnavnene i Irland har disse ordene i navnet som beskriver noe ved stedet. Ganske spennende å lære litt slike ting også på tur.

Irsk regnes som det offisielle språket i Irland, men det er svært få som snakker irsk i dagliglivet. De aller fleste har i dag engelsk som førstespråk. Derfor prøver de nå blant annet å bruke både irsk og engelsk på offentlige skilt i Irland.

Og vi fikk forresten et ekstra tips fra guiden: Har du noen gang blitt fortalt av en ire hva «Pogue Mahone» (Póg Mo Thóin) betyr? Mange irer synes det er morsomt å fortelle turister at dette betyr «hvordan har du det?» eller lignende, men egentlig betyr det «Kiss my ass».

Bunratty Castle
Bunratty Castle med det irske flagget
Bunratty Castle
Telefonkiosk ved Bunratty Castle
Durty Nelly’s er rett ved slottet

Cliffs of Moher

Høydepunktet med denne dagsturen var definitivt å besøke Cliffs of Moher. Selv om været var grått var det en fantastisk opplevelse å se klippene. Det hadde selvfølgelig vært kjekt med sol og oppholdsvær akkurat denne dagen, men det er jo en opplevelse i seg selv å se klippene i slikt vær også.

Navnet Cliffs of Moher, som på irsk heter Aillte an Mhothair, betyr «Ruinens klippe». De ligger i Clare, vest i Irland. Det tar over 3 timer å kjøre dit fra Dublin (uten stopp), men det er absolutt verdt turen! Jeg har i hvert fall aldri sett noe lignende andre steder jeg har vært. Klippene strekker seg omlag 14 km bortover. På sørenden går de ca. 120 meter over havet, men det finnes et punkt de går høyere. Det er her man finner «O’Brien’s Tower», 214 meter over havet. Det var mye lengre og høyere enn jeg hadde sett for meg på forhånd.

Langs klippene går det en sti og det er også en mur som skal hindre folk i å gå for langt ut på kanten. Men denne muren stopper etter hvert, og etter dette går du på eget ansvar. Vi ble frarådet av guiden vår å gå forbi barrieren og å gå videre etter at muren slutter. Og selv om vi fulgte rådet, var det få andre som brydde seg. Spesielt skummelt var det at det blåste så pass godt den dagen, men ingen ulykker skjedde denne gangen.

Cliffs of Moher i tåke
Vindfullt på Cliffs of Moher
Det blåste godt ved klippene
O'Brien's Tower ved Cliffs og Moher
O’Brien’s Tower
O'Brien's Tower ved Cliffs og Moher
Venstresiden av Cliffs of Moher
Cliffs of Moher
Cliffs of Moher
Branaunmore Sea Stack ved Cliffs of Moher
In Loving Memory
Cliffs of Moher

«Mini-klippene» i The Burren

The Burren er en region i Clare i Irland, ikke så langt unna Cliffs of Moher. Det som er spesielt med the Burren er det unike karst-landskapet. Karst er en «geologisk landskapsformasjon dannet gjennom oppløsning av løselig grunnfjell» (wikipedia). I områder med slik formasjon er det ofte lite planter siden vannet renner gjennom sprekker og hull. Det har en slags drenerende effekt. Men noen steder samler vannet seg så her nyter plantene godt av vannet og får vokse.

Vi hadde bare et kort stopp her og fikk se det som guiden vår kalte «mini-klippene».

"Mini-klippene" i The Burren
"Mini-klippene" i The Burren

Kinvara

Kinvara er en liten irsk havneby i Galway, vest i Irland, og var vårt siste stopp før turen gikk tilbake til Dublin. Her ble det også et relativt kort stopp, mest ment som en dopause før vi skulle sitte noen timer på bussen tilbake til hovedstaden. Men her fikk vi vårt første møte med solen for dagen og det var en koselig liten by. Vi fikk også sett Dunguaire Castle (Dún Guaire – Castle of Guaire), men bare på avstand.

Fargede hus i Kinvara
Båter i Kinvara
Gate med fargede hus i Kinvara

Det var veldig kjekt på tur med Paddywagon og vi fikk sett mye forskjellig. Det ble en lang dag da vi var på tur i ca. 12 timer, men jeg ville ikke vært den foruten. Cliffs of Moher var en opplevelse jeg vil anbefale alle å få med seg om du noen gang befinner deg i Irland. Og om du ikke leier bil og kjører til klippene selv er en dagstur med Paddywagon absolutt også anbefalt.

Har du vært i Irland, og besøkte du da klippene?

4 Replies to “Cliffs of Moher – en dagstur med Paddywagon”

 1. Imponerende høyde på de klippene! Da jeg var i Dublin og skulle på dagstur, stod valget mellom Cliffs of Moher og en tur til Nord-Irland med stopp ved blant annet Giant’s Causeway, Carrick-a-Rede Rope Bridge og Belfast. Giant’s Causeway vant over Cliffs of Moher den gangen, men jeg håper å få besøkt klippene en annen gang. Dro med Paddywagon vi også, og det var en fin tur, selv om guiden hadde en ganske slitsom jeg-prøver-intenst-å-være-skikkelig-kul-og-gøyal-snakkemåte. Han var heldigvis flink til å gi mye relevant informasjon, da.

  1. Giant’s Causeway er nok en fantastisk opplevelse det også, og jeg vil gjerne reise dit også en gang. Det ser ganske tøft ut 🙂

   Guiden vår gav også masse god informasjon, noe jeg synes var gøy. Han hadde også en god dose humor blandet inn innimellom. Mulig det var samme guide? Hehe 🙂

 2. Flott landskap! Minner veldig om Færøyene. Da jeg var i Dublin ble kun selve byen besøk, tror jeg må ha en tur tilbake nå. Visste ikke at det gikk an å ta dagstur fra Dublin til Giant’s Causeway heller, men takket være kommentarfeltet lærte jeg noe nytt i dag også 🙂 Paddywagon virket jo veldig greit og fornuftig priset også.

  1. Helt enig! Og jeg har veldig lyst å dra til Færøyene i dag, naturen ser så flott ut der.

   Jeg kom heller ikke på at vi kunne besøke Giant’s Causeway da vi var i Dublin, så jeg må tilbake dit en gang jeg også. Synes Paddywagon var veldig greit og fikk sett mye for den prisen vi betalte 🙂 De har mange turer så det er bare å sjekke ut neste gang du er i Dublin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.