Coronavirus

Hva skjer nå med årets store reise?

I påsken i år skulle en venninne og jeg på en reise til tre nye steder ingen av oss hadde vært før: Et par netter i San Francisco i USA, en god uke i Costa Rica, og en natt i Panama. Men på grunn av Corona-viruset endrer dette seg. Torsdag 12. mars kom Trump med uttalelsen om innreiseforbud til USA de neste 30 dager for de aller fleste europeiske land. Costa Rica stenger også grensene sine i hvert fall frem til 12. april. Dette gjør at vi går glipp av store deler av den planlagte reisen vår, og siden vi ikke vet noen ting om hva som skjer fremover har vi bestemt oss for å avlyse hele turen.

Å avbestille en reise

Jeg har aldri måttet avbestille en reise tidligere, og det er skikkelig dumt å måtte avbestille en reise jeg har gledet meg så masse til, men det føles som det eneste rette slik tilstanden i verden er akkurat nå. Mye kan så klart endre seg de neste ukene og månedene, men foreløpig er det varslet, etter en risikovurdering gjort av FHI, en topp for Coronaepidemien mellom mai og oktober før den snur. Da er det stor sannsynlighet for at det ikke blir noen utenlandsreise i år. I hvert fall ikke en lang en.

Men hvor lett er det egentlig å avbestille en reise? Vanligvis vil det være ganske vanskelig å avbestille en reise, særlig flybilletter, men siden dette er en unntakstilstand gjør det forhåpentligvis ting litt enklere. De fleste flyselskapene har oppdatert hjemmesidene sine og vil være behjelpelige. Foreløpig har ikke vi fått refundert pengene for flybillettene, vi har bare fått tilbud om gratis rebooking. Heldigvis har vi tid til å vente litt til.

Jeg vet at det vil hjelpe reiseselskapene mer og rebooke turen og ikke avlyse den helt, men vi vet ikke når vi har mulighet til å ta en slik reise igjen. Derfor vil vi heller avlyse og bestille på nytt når det passer oss.

Mange fly står på bakken som en følge av Corona-viruset
Mange fly står på bakken som følge av Corona-viruset
Bilde fra Unsplash

Hva hadde vi planlagt?

Vi hadde planlagt en reise fra 4. til 16. april, hvor vi skulle innom tre ulike land. Det gjenstod fortsatt litt planlegging, men det meste av overnattingssteder var bestilt og vi hadde gjort oss noen tanker om hva vi ville oppleve de ulike stedene. Selv om ikke alt var helt på plass enda skal dere få se litt av det vi hadde planlagt for turen.

San Francisco

Vi skulle være to netter i San Francisco og hadde tre hele dager til å utforske byen. Stedet vi skulle overnatte var «The Urban». Ikke særlig høy standard, men grei pris og beliggenhet i San Francisco sentrum.

Av steder vi ville se var Golden Gate Bridge selvfølgelig med på listen. Men vi ville blant annet også leie oss sykler å sykle gjennom Golden Gate Park og den japanske hagen her, nyte litt strandliv, og sjekke ut restauranter og utesteder. Rett og slett bare utforske byen.

Corona i USA - Får ikke sett Golden Gate Bridge i San Francisco
Golden Gate Bridge
Bilde av Maarten van den Heuvel fra Unsplash
Soloppgang over Golden Gate Park i San Francisco
Golden Gate Park
Bilde fra Unsplash

Costa Rica

Vi skulle være i Costa Rica fra 7.-15. april, altså en god uke. Da hadde vi planer om å ta noen dager i Manuel Antonio, noen dager i La Fortuna, og avslutte med en natt i hovedstaden San José. Vi hadde ikke planlagt overnatting i Manuel Antonio, men hadde booket AirBnB-overnatting i La Fortuna. Vi hadde også booket hotellet Hotel Presidente i San Jośe. Et greit 3,5 stjerners hotell med inkludert frokost og i hjertet av byen.

I Manuel Antonio ville vi ha noen avslappende dager med strandliv og besøk i nasjonalparken. Og selv om Manuel Antonio nasjonalpark er en av Costa Ricas minste parker er den likevel et av de beste stedene å oppleve dyrelivet i Costa Rica. Det bor over 100 forskjellige pattedyr her, og nesten 200 fuglearter. Det er også flere strender i parken så det er nok lett å bruke flere dager i parken.

I La Fortuna ville vi blant annet se vulkanen Arenal og La Fortuna Waterfall, og besøke varme kilder. Arenal er en fortsatt aktiv vulkan, men har ikke hatt utbrudd siden 2010. Den er 1633 meter over havet. Like ved ligger Arenalsjøen som er en kunstig innsjø, og en liten kjøretur unna ligger La Fortuna fossefallet. Fossfallet har et fall på rundt 70 meter.

I hovedstaden, San José, hadde vi ingen store planer. Bare utforske byen og slippe å ha så lang vei til flyplassen på avreisedagen til Panama.

Vi går glipp av avslappende dager i Manuel Antonio på grunn av Corona
Manuel Antonio
Bilde fra Unsplash
Kapusinerape i nasjonalparken i Manuel Antonio
Bilde av Joy Ernst fra Unsplash
Corona gjør at vi blant annet ikke får besøkt La Fortuna i Costa Rica
Arenal-vulkanen
Bilde av trail fra Unsplash
Vi går glipp av fossefallet i La Fortuna, Costa Rica på grunn av Corona
La Fortuna Waterfall
Bilde av Etienne Delorieux fra Unsplash

Panama

Reisen skulle vi avslutte i Panama By med en natt på «The Executive Hotel». Veldig billig hotell, men det så fint ut og hadde inkludert frokost og wi-fi. Vi hadde ikke lagt noen store planer for tiden vår i Panama, men hadde noen tanker. Det er likevel begrenset hvor mye en får gjort på mindre enn et døgn. Men jeg hadde fått noen gode tips av Bilivoka om steder å se i Panama, og i følge dem ligger det meste ganske nært hverandre. Da er det mulig å få med seg en del.

Det virket blant annet spennende å få med seg Cerro Ancón som er et utkikkspunkt over byen. Og så måtte vi selvsagt fått med oss det mange forbinder med Panama, nemlig Panama-kanalen. Andre ting som virket spennende var å besøke Amador Causeway, Punta Culebra Nature Center, og gamlebyen, «Casco Viejo».

Corona gjør at vi ikke får sett Casco Antiguo i Panama By
Bilde av Juan Marin fra Unsplash

Hva kan du gjøre i stedet for å reise til utlandet?

Akkurat nå virker det lite sannsynlig at det blir noe reising i sommerferien, og vi vet heller ikke hvordan det blir utover høsten. Forhåpentligvis har Corona-viruset roet seg kraftig til den tid, men hva med å allerede nå planlegge årets sommerferie hjemme? Her er noen forslag dersom du kunne tenke deg noen fjellturer i løpet av sommeren. Ellers er det ikke mangel på fine steder i hele vårt langstrakte land. Jeg håper i hvert fall at både du og jeg får sett noen nye fine steder her hjemme i Norge når sannsynligheten for utenlandsreise (foreløpig) er liten.

Har du noen gode tips til steder som bør oppleves i Norge?

6 Replies to “Corona: Hva skjer nå med årets store reise?”

 1. Det er kjedelig å måtte avlyse en reise man har gledet seg til! Jeg skulle vært på en tre uker lang påskereise selv fra i går, men nå blir det i stedet jobb og hjemmesitting. Det som er spesielt nå er jo at vi ikke aner noe som helst om hva som skjer framover. Når blir det mulig å reise igjen? Blir det greit å i det minste dra på ferie i vårt eget land til sommeren? Skal jeg bare krysse fingrene for mye sol så jeg kan bruke balkongen og dra på hengekøyeturer i marka? Det er bare å smøre seg med tålmodighet og se hva som skjer. Nå tar jeg en dag om gangen og minner meg selv på å være takknemlig for sånne ting som at jeg er frisk og har en trygg jobb. Det er jo tross alt noe av det viktigste akkurat nå.

  Håper du får reist på den turen senere en gang! Costa Rica er flott, og Panama City er en fin by å bruke litt tid i 🙂

  1. Ja, veldig kjedelig, men er så klart veldig takknemlig for at helsa er god og at jeg foreløpig fortsatt er i jobb 🙂 Det er nok av tid til å reise en annen gang når dette er over. Jeg tar også dag for dag nå, og tenker at det i det minste må bli noen turer i området her i sommer om det ikke blir noen lengre reiser 🙂
   Krysser fingrene for at turen blir en annen gang, og helst med enda bedre tid enn det som var planlagt denne gangen 🙂

 2. Så synd at reisen måtte avlyses. Det så ut som dere hadde planlagt en skikkelig flott tur! Forhåpentligvis blir det mulighet til å ta det igjen senere. Uansett er det jo kjedelig at det ikke ble noe av nå. Det der viruset altså… Det har jo snudd hele verden på hodet. Jeg har måttet avlyse en reise selv, og det føles rart å ikke vite når ting bedrer seg igjen. Liker ikke følelsen av å ikke ha kontroll. 😛 Likevel er jeg bare glad for at jeg selv og mine nærmeste fortsatt er friske, og jeg krysser alt av fingre for at det holder seg slik. Vi får bare tenke og drømme på alt vi har lyst til å gjøre når dette er over, og ting går tilbake til normalen. 🙂

  1. Ja, veldig synd. Hadde gledet meg til å reise i morgen, men skal alltids få tatt turen på et senere tidspunkt 🙂 Veldig merkelig å ikke vite hva som skjer fremover, ja, men det er nok for det beste akkurat nå. Bra at alt går bra med deg og dine, er heldigvis i samme situasjon selv.
   Har allerede begynt å planlegge hvordan jeg kan bruke sommeren her hjemme i Norge, så drømmene stoppes heldigvis ikke så lett 🙂

 3. Så synd å måtte avlyse en så stor tur, spesielt til så flotte steder (ønsker ikke å gni salt i såret altså, men Panama og San Francisco liker jeg veldig godt!). Disse stedene kommer heldigvis ikke til å stikke av og vil være der i fremtiden. Selv om fremtiden er veldig usikker så vil det stabilisere seg på et eller annet tidspunkt, og da er det bare å bestille turen igjen. 🙂 I mellomtiden er jo heldigvis Rogaland et sted med mange flotte naturopplevelser selv om temperaturen ikke akkurat er som i Costa Rica. Og takk for link til artikkelen om Panama 🙂

  1. Ja, skikkelig kjedelig er det altså, hadde gledet meg veldig til å besøke tre nye land. Men helt sant, de forsvinner ikke 🙂 Og nå har vi en sånn noenlunde plan på hvordan vi vil legge opp turen.
   Vi er heldige som bor i Rogaland med så mange gode turmuligheter 🙂 At temperaturen ikke er så høy skal jeg heller stå i.

   Bare hyggelig, fikk jo så mange gode tips 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.