Kranen i Gdansk, Polen

Gdánsk:

Endelig kom høstferien og jeg skulle for første gang ut å reise alene. Jeg var veldig spent på hvordan dette kom til å gå, selv om jeg vet hva det innebærer å være på reise. Siden det var første gang jeg skulle reise alene ville jeg reise et sted jeg tenkte var godt egnet for førstegangs soloreisende, og da falt valget på Gdánsk. Jeg har hatt lyst å dra hit lenge så da hoppet jeg like så godt bare i det.

Jeg hadde fått booket ungdomsbillett med SAS så prisen var ikke så aller verst, selv om det var midt i høstferien. Flyturen kunne muligens blitt enda billigere med Wizz Air, men jeg valgte å fly med SAS denne gangen fordi jeg da vet hva jeg går til. Og så får jeg poeng med SAS, og det er jo alltid gøy.

Litt om byen

 • Beliggenhet: Nord i Polen
 • Språk: Polsk
 • Valuta: Polsk Zloty (PLN)
 • Tidsforskjell: Ingen

Gdánsk er den sjette største byen i Polen og et viktig punkt for kultur og vitenskap. De snakker polsk i Gdánsk, men de fleste yngre snakker også godt engelsk. Det kan derimot være mer utfordrende å snakke med de litt eldre polakkene da de ikke er like gode i engelsk. Valutaen de bruker er Polsk Zloty (PLN) hvor 1 PLN tilsvarer ca. 2,50 norske kroner. Prisnivået er lavt sammenlignet med norske priser både når det gjelder overnatting, og mat og drikke. Klimaet i Gdánsk er ganske likt som i Norge med kalde vintre og milde somre, og med en viss fare for regn. Da jeg var der nå i oktober var det forholdsvis mildt og jeg hadde for det meste fint vær.

Hotell

Hotellet jeg bodde mine to netter på i Gdansk var Hampton by Hilton. Flott beliggenhet midt i gamlebyen, og med frokost inkludert på hotellet. Fra vinduet på hotellrommet mitt så jeg rett ut på Mariakirken, og gikk jeg ut fra hotellet og rundt hjørnet var jeg midt i «The Long Market/Długi Targ» som er en del av «The long street.

Rommet mitt var stort og fint, og jeg er veldig fornøyd med oppholdet mitt på Hampton by Hilton. Det er et 3-stjerners hotell så prisen er ikke så aller verst heller med tanke på inkludert frokost og den gode beliggenheten. Absolutt anbefalt.

Alternativ inngang til Hampton by Hilton
Sengen på hotellrommet på Hampton by Hilton
Pulten på hotellrommet
Bad på hampton by hilton
Badet på Hampton by Hilton
Ut vinduet kunne jeg se Mariakirken
Jeg kunne se Mariakirken fra vinduet
Długi Targ med rådhuset i bakgrunnen
Deler av Długi Targ

Spise og drikke i Gdansk

Med mindre enn to døgn i byen og med frokost på hotellet var det ikke så mange plasser jeg rakk innom for å spise. Men jeg fikk spist lunsj to plasser og én middag. God mat alle tre stedene og ikke for mye lyd slik at jeg kunne sitte å lese boken jeg hadde med meg.

Jeg ble også anbefalt å gå innom «Pixel» for gode drinker og «Oliwa Do Ognia» for bra pizza. Dette tipset kom akkurat litt for sent så jeg fikk ikke sjekket det ut selv, men det er et ekstra tips til dere som tenker på å reise til Gdansk.

Lookier Café

Lookier Café ble det første lunsjstedet jeg fikk testet ut i Gdánsk. En koselig liten kafé som ligger rett ved Długi Targ. Det er nok ikke den billigste kaféen i Gdansk, men fikk en kopp kaffe og en god salat til under hundrelappen (38 PLN).

En kaffekopp på Lookier Café
Sittegruppe på Lookier Café ved Dlugi targ
Avokadosalat med kylling, og kaffe på Lookier Café i Gdansk
God avokadosalat med kylling og fetaost

Sempre Pizza & Vino

Sempre Pizza&Vino hadde jeg gått forbi tidligere på dagen, og bestemte meg allerede da at jeg ville ha pizza til middag. Denne restauranten lå også i gata i nærheten av Długi Targ. Her bestilte jeg meg en pizza og en cocktail, noe som kostet 70 PLN. Ikke direkte billig her heller, men jeg regnet ikke med noe annet da jeg skulle spise i gamlebyen.

Meny på Sempre
Prosecco Mojito på Sempre Pizza e Vino
Restauranten Sempre Pizza&Vino

Hard Rock Café

Det siste jeg gjorde før jeg dro til flyplassen i Gdánsk var å gå på Hard Rock Café. Her var det god mat og drikke som alltid, og jeg betalte ca. det samme her som hos Sempre. HRC ligger også ved Długi Targ, så jeg gikk altså aldri særlig langt fra hotellet for å spise. Men til gjengjeld var det mange spisesteder å velge mellom i gamlebyen, så det var ikke nødvendig å gå særlig langt heller.

Hard Rock Café Gdánsk
Mikrofoner i taket på Hard Rock Café Gdánsk
Legendary Burger på Hard Rock Café

Se og gjøre i Gdánsk

Jeg hadde kun én hel dag i Gdánsk, men med litt planlegging fikk jeg sett det aller meste av byen likevel. Jeg hadde noen timer dagen jeg skulle reise hjem også, så det hjalp selvfølgelig på.

Museet for andre verdenskrig

Da det var meldt litt regn den ene dagen jeg skulle være i Gdánsk hadde jeg bestemt meg for å gå innom et museum. Valget falt på Museet for andre verdenskrig. Det er et spennende og stort museum, faktisk 5000 kvadratmeter stort. I tillegg er det forholdsvis billig. Inngangsbilletten koster 23 PLN, altså litt over 50 kr.

2. verdenskrig startet i Gdánsk da tyskerne angrep Polen 1. september 1939. Det ble store ødeleggelser i landet og mange personer ble drept. Også flere av de tyske konsentrasjonsleirene lå i Polen. På dette museet får du se historien om krigen, konsekvensene av den, ofre og helter. Dette vises gjennom bilder, filmer, og ulike utstilte objekter fra krigen.

Museet åpnet i mars i 2017 så det er et nytt og moderne museum. Du bør sette av god tid her. Selv brukte jeg rundt 2 timer inne på museet og jeg kunne nok tatt meg enda bedre tid enkelte steder også. Jeg vil absolutt anbefale å gå innom her om du er i Gdánsk.

På utsiden av Museet for andre verdenskrig
14 meter under bakken i dette bygget finner du utstillingen viet til 2. verdenskrig
Barneuniform fra 2. verdenskrig
Barneuniform
Gate i Polen slik det så ut på 1940-tallet
Fremstilling av en gate i Polen på 1940-tallet
Motorsykkel på museet for andre verdenskrig
Soviet - The kiss of peace
«The Kiss of Peace»
Eksempel på rom
Rangle brukt for å varsle om gassangrep
«Skrangle» brukt til å varsle om gassangrep
Torpedo fra andre verdenskrig
Bombe
Terror-avdelingen
Utsagn fra Josef Stalin
«We will mercilessly destroy anyone who threatens the unity of the socialist state with his deeds or thoughts, yes, thoughts!»
Josef Stalin, november 1937
Rødt rom i Sovjetunionen med Lenin
Sovjetisk kino
Fangedrakt brukt i konsentrasjonsleir
Bilder av ofre fra konsentrasjonsleirer
Bilder av ofre fra konsentrasjonsleirer i Polen
Opór, som betyr motstand
Opór – «motstand»
Tanks
Ofre i de ulike landene under verdenskrig
Ofre fra ulike land under andre verdenskriggrønn farge viser sivile krigsofre og rød viser militære dødsfall

Ulica Długa (The long street) og Długi Targ (The long market)

Ulica Długa og Długi Targ er del av gågaten i gamlebyen med flotte bygninger, mange spisesteder, og museer. Første dagen kom jeg meg tidlig opp og fikk gått ut i gaten litt tidlig på morgenen. Da var det lite folk her, men det gikk ikke lang tid før den var fullt opp med mennesker. Vil du ha gaten litt for deg selv er det med andre ord lurt å være litt tidlig før folk har rukket å stå opp.

Noen av husene ved Długi Targ
Długi Targ
Spesielt hus på Długi Targ
Neptun Fontenen ved Długi Targ
Neptun-fontenen
Rådhuset på avstand
Mange ulike farger på husene
Golden Gate i Gdánsk
Golden Gate
Golden gate
Amber museum i Gdánsk
Amber museum er i ene enden av gaten

Rådhuset – museum og utsiktspunkt

Jeg hadde blitt anbefalt å gå i tårnet til det gamle rådhuset for å få god utsikt til Mariakirken, men det viste seg at tårnet var stengt fra oktober og ut på nyåret. Men det gamle rådhuset har også Gdansk historiske museum. Et veldig lite museum som for min del ble litt kjedelig, spesielt sammenlignet med Museet for andre verdenskrig. Men det koster bare noen kroner, og er du spesielt interessert i historie er det greit å ta turen innom.

Rådhuset i Gdánsk
Rådhuset bak Neptun-fontenen
Statue av det gamle rådhuset i Gdánsk
Rådhustårnet i Gdánsk
Uniform fra andre verdenskrig
Hakekorset
Drakt jødene brukte i konsentrasjonsleir

Forum – shoppingsenter

Er du interessert i shopping kan du blant annet finne kjøpesenteret «Forum» i enden av the long street (forbi Amber museum). Siden jeg kun dro med håndbagasje ble det lite shopping på meg denne gangen. Men jeg var så vidt innom, og det så ut til å være flere spennende butikker.

Forum Gdánsk
Kjøpesenteret Forum Gdánsk med løven

Mariakirken (med utsiktspunkt)

Mariakirken er en romersk-katolsk kirke i Gdánsk som stod ferdig i 1502. Kirken er en av verdens største mursteinkirker og har plass til 25 000 mennesker. Den har også et 78 meter høyt tårn hvor du får flott utsikt over byen. For å komme opp i tårnet må du betale 10 PLN, ca. 25 norske kroner, og gå over 400 trinn, men det er absolutt verdt turen opp.

Det er en stor og flott kirke og den har mange fine detaljer på innsiden. Eneste som var litt dumt da jeg var der er at de drev med bygningsarbeid inne i kirken. Det var ganske mye bråk og man kunne ikke gå overalt i kirken, men jeg fikk sett det meste likevel.

Mariakirken i Gdánsk
Mariakirken i Gdánsk sett fra siden
Klokken på Mariakirken i Gdánsk
Dør med glassbilder over
Over døren til Mariakirken
Maria i Mariakirken
Høyt under taket på innsiden av Mariakirken
Maria i Mariakirken
Trapp i Mariakirken i Gdánsk
Fargede glassvindu i Mariakirken i Gdánsk
Inne i kirken
Jesus på korset i kirken
Alteret i Mariakirken i Gdánsk
400 trinn opp til tårnet i Mariakirken i Gdánsk
Utsikt fra tårnet
Utsikten fra tårnet
Rådhuset sett fra tårnet i Mariakirken i Gdánsk
Rådhuset sett fra tårnet i Mariakirken

Pariserhjulet

Om du ikke ønsker å gå 400 trinn for å se Gdánsk fra høyden kan du ta «AmberSky Observation Wheel». Da kommer du ca. 50 meter opp og turen tar minst 10 minutter. Turen koster 28 PLN som tilsvarer nesten 70 kroner.

Pariserhjul og Gdánsk-skilt
Pariserhjul i Gdánsk

Kranen

Kranen som står ved Motława-elven er en del av det Nasjonale Maritime Museum i Gdánsk. Tidligere ble den brukt til å laste og losse fra skip, men i dag er den «bare» en attraksjon og et landemerke i byen.

Museet den er en del av har forøvrig åpent alle dager utenom mandag fra 10.00-16.00.

Kranen i Gdánsk
Kranen i Gdánsk

Jeg hadde to flotte dager i Gdánsk og reiser gjerne tilbake til Gdánsk og Polen igjen. Siden dette var min første reise alene sitter jeg igjen med noen tanker om dette også. Dette vil jeg gjerne dele i et eget innlegg om soloreise etter hvert.

2 Replies to “Gdánsk: En kort høstferie i en flott by”

 1. Gdańsk er en fin by, det er ikke verst at de bygde opp gamlebyen igjen slik den var før den ble ødelagt under krigen. Dessuten opplevde jeg at byen kan by på masse god mat, billig, trivelige folk og mange interessante severdigheter og fine strøk samt gode muligheter for dagsturer til spennende steder.

  Gøy at du har vært på første soloreise!

  1. Ja, Gdánsk er en skikkelig flott by! Jeg likte meg veldig godt både på grunn av maten, prisene og severdighetene. I tillegg er det jo bare en «svipptur» fra Norge 🙂

   Veldig spennende å reise alene 🙂 Det blir nok flere soloreiser etter hvert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.