Gullfoss på Island

En guide for 4 fulle dager på Island – Del 1

For første gang deler jeg et gjesteinnlegg på Tina Reiser, og dette har jeg gledet meg til. Selv har jeg aldri vært på Island så da er det gøy å kunne lese om og dele noen andres erfaringer med dette spennende landet. Innlegget er skrevet av Odd Christian som var der i oktober i fjor. Dette var i følge han et bra tidspunkt å besøke Island på og det var generelt lite turister. Reisen varte fra lørdag til torsdag, noe som gjorde at han fikk fire fulle dager til å oppleve hva landet har å by på.

Guiden kommer i to deler med guide for dag 1 i dette innlegget. Her får dere masse god informasjon om steder å besøke, priser på overnatting, leiebil, og mye mer, og ellers andre gode tips å ta med seg om du skal til Island. Og med det gir jeg ordet til Odd Christian:

Litt Island-fakta

  • Beliggenhet: Vest for Norge, øst for Grønland, nordvest for Skottland
  • Språk: Islandsk
  • Valuta: Islandsk Krone (ISK) – 100 NOK tilsvarer om lag 1490 ISK
  • Tidsforskjell: Norge er to timer foran Island (sommertid) – en time foran på vintertid

Ankomst på Island – leiebil er å anbefale

Jeg ankom Keflavik Internasjonale Lufthavn en lørdag i oktober 2019. Her hadde jeg bestilt en liten Toyota Yaris for å komme meg rundt på øyen. På Island er det dårlig med kollektivtilbud og taxi er ganske dyrt. Derfor var det både mer økonomisk og praktisk å betale 2112kr for en leiebil fra lørdag til torsdag. I tillegg var jeg så heldig at jeg fikk oppgradert bilen til en Skoda Superb Combi 4×4 helt gratis.

Skoda Superb Combi 4x4 - leiebil på Island

Veiene på Island er brede og godt vedlikeholdt så lenge du holder deg innenfor «Golden Circle». Og her har de en veldig fin tommelfinger regel for fartsgrensene: – Asfalt: 90km/t – Grus: 80km/t – Bebygde strøk: 50km/t. Golden Circle er en 300 km lang rundreise som omfatter flere av de mest kjente landemerkene på Island. Dette er også de mest populære stedene blant turistene. Det var veldig enkelt og oversiktlig å kjøre rundt på landeveiene, så det kan anbefales for de fleste!

Overnatting på «Galaxy Pod Hostel»

Jeg ville prøve å bo litt annerledes enn det jeg normalt bruker. Derfor bestilte jeg meg fem netter på Galaxy Pod Hostel. Det er et hostel som er inspirert av Asiatiske pod hoteller. Her sov jeg i et rom med 24 podder som sto stablet tett i et lite rom. Det var faktisk overraskende komfortabelt og jeg merket ikke så mye til de andre som bodde der. Noe av det beste var at jeg her bare betalte 375kr per natt!

Jeg ville nok ikke valgt å hatt fem netter i en pod en gang til, men det var en kul opplevelse.

Gangen på Galaxy Pod Hostel
Flere podder på samme rom på Galaxy Pod Hostel
Inne i podden på Galaxy Pod Hostel på Island

Dag 1

Kjørerute fra galaxy pod-hostel til frokost, og videre til nasjonalpark, geysir, kerid vulkankrater og gullfoss
Kjøreruten dag 1 på Island

Jeg startet min første hele dag på Island med kjøre bort til et spisested som heter «Early in the morning». Her serverer de en kjempegod frokostmeny i et koselig lite lokale. Her var det ikke mange sitteplasser og det er ganske populært, så det anbefales å reservere bord. En frokostmeny kostet 265kr.

Menyen på Early in The Morning på Island
Pannekaker på Early in The Morning
Sitteplasser hos Early in The Morning på Island
Koselig lokale hos Early in The Morning

Þingvellir nasjonalpark

Etter å ha spist en stor og god frokost kjørte jeg videre til Þingvellir nasjonalpark. Dette er Islands første nasjonalpark og er på UNESCOs verdensarvliste. Nasjonalparken ligger inntil Islands største innsjø, Þingvallavatn. I tillegg ligger hele Thingvellir-regionen i en bratt dal skapt av bortdriving av de nordamerikanske og eurasiske tektoniske platene. De tektoniske platene går i motsatt retning av hverandre i en hastighet på rundt 2 cm årlig.

Þingvellir betraktes som det stedet hvor islendingene holdt sitt første landsting. Her er det altså både mye historie og fantastisk natur som må oppleves! Og det er nok også derfor nasjonalparken er en av de mest besøkte turistattraksjonene på Island.

Inngang til parken er gratis, men om du kjører bil selv så koster parkeringen 750 ISK (ca. 50 NOK).

Tektoniske plater på Island danner dalen Thingvellir-området ligger i
Vann i Þingvellir Nasjonalpark på Island
Elv i Thingvellir Nasjonalpark på Island
Utsikt mot Islands største innsjø, Þingvallavatn
Elv i Nasjonalparken Thingvellir
Foss i Þingvellir nasjonalpark på Island

Kerid vulkankrater

Videre fra nasjonaparken kjørte jeg 40 minutter til neste attraksjon. Dette var Kerid vulkankrater. Kerid har en innsjø i midten av krateret og er et relativt «ungt» krater på ca 3000 år. Rundt krateret så er det en veldig fin tursti, og det er også mulig å gå en trapp ned til selve innsjøen. Her er det gode muligheter for å ta spektakulære bilder i solnedgangen.

Her kan du parkere gratis, men inngangen koster 400 ISK (ca. 30 NOK) per person.

Kerid Vulkankrater på Island
Kerid vulkankrater
Kerið på Island
Kerið vulkankrater sett fra avstand

Geysir

Neste attraksjon er den folk flest tenker på når det er snakk om Island, nemlig å se Geysir! Geysir er en geotermisk kilde og er verdens eldste aktive geysir og har gitt navnet til selve fenomenet. Geysir har nå i dag kun noen få utbrudd per dag og da en vannsøyle på opptil 10 meter. Så om du er heldig og er der på rett tidspunkt så kan du kanskje få se den i aksjon! Jeg var ikke så heldig å få sett den. Men like i nærheten er det en annen geysir som heter Strokkur. Denne har utbrudd ca. hvert femte minutt og en vannsøyle på opptil 20 meter. Så det er denne de fleste som reiser dit får sett. Det er virkelig imponerende å stå rett ved siden av den når utbruddet kommer.

Her kan jeg anbefale dere å gå opp fjellet/bakketoppen som ligger i parken. Da får du virkelig et flott overblikk over parken og de varme kildene som er her. Å gå rundt her føles ut som å være på en utenomjordisk planet og er virkelig spesielt! Lukten av svovel er også veldig kraftig i dette området, så det er ikke for folk med en følsom nese. Ved veien er det noen kafeer og litt butikker, så det var et perfekt sted å ta meg en velfortjent lunsjpause. Her var både parkering og inngang til parken helt gratis.

Damp fra varme kilder
Geysir på Island
Litt nærmere Geysir
Strokkur
Geysir med sol
Strokkur på Island
En nærmere titt på geysiren Strokkur

Gullfoss

Rett før solnedgangen og ca. 2 timer kjøring fra Reykjavik besøkte jeg Gullfoss. Gullfoss er en fredet foss, og Islands mest ikoniske og elskede fossefall. Den har to fall: det øverste på 11 meter og det nederste på 21 meter. Juvet nedenfor fossen er hele 70 meter dypt.

Gullfoss er virkelig imponerende og det er verdt kjøreturen for å se denne massive fossen. Her var parkering og inngang gratis.

Gullfoss på avstand
Gullfoss på Island
Litt nærmere titt på Gullfoss
Det damper fra Gullfoss på Island

Dette var del én av to i Island-guiden. Jeg håper dere synes det var like spennende og interessant lesing som det jeg synes, og at dere gleder dere til del 2 med de resterende dagene til Odd Christian på Island 😊

Andre reiser i Europa finner du her

2 Replies to “Island-guide del 1: Et gjesteinnlegg”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.