Månafossen

Månafossen og Mån

På julis siste dag tok jeg turen til Månafossen og Friluftsgården Mån i Frafjord. Jeg tok også med meg hengekøya i tilfelle jeg skulle få lyst til å ta meg en ekstra lang pause et sted. Denne kom godt med da jeg kom opp til Mån og fant meg to trær jeg kunne henge i.

Fakta om turen til Månafossen og Mån

Startsted: Eikeskog i Frafjord (Gjesdal kommune)
Distanse: 400 meter opp til fossen + 1 km opp til Mån – totalt 2,8 km tur/retur
Varighet: 1,5 – 2 timer
Toppunkt: 315 moh
Stigning: 177 m
Vanskelighetsgrad: Middels – bratt og glatt enkelte steder

Parkering

Det er en forholdsvis stor parkeringsplass på Eikeskog, men det kan være lurt å ikke være altfor sent ute. Jeg var på plass rundt klokken 12 og da var det greit med plass, men det begynte å fylle seg opp. Da jeg var nede igjen rundt to timer senere var det stappfullt og på grensen til kaotisk. Nå var dette en veldig fin sommerdag i sommerferien så dette kan selvsagt ha hatt sin påvirkning på dette.

Det er en parkeringsavgift på 40 kr som kan vippses, betales i Easypark, eller legges i en boks på stedet. Det er dårlig med mobildekning nede på parkeringsplassen så betaler du med mobil må du gjøre det etter å ha startet turen.

Informasjonsskilt ved Månafossen
Parkeringsplassen ved Månafossen
Foreløpig greit med plass på parkeringsplassen i 12-tiden – det var stappfullt da jeg kom ned igjen to timer senere
(det er mulig å parkere på midten også)
Skiltet til mobildekning, fossen og Mån

Månafossen

Turen fra parkeringsplassen opp til Månafossen er ikke særlig lang, men det er bratt enkelte steder. Der det er brattest er det laget til kjetting til å holde i. Jeg brukte omlag 15 minutter opp til utsiktspunktet til fossen. Det er flere utsiktspunkter i løpet av turen, både før og etter der jeg stoppet, men det var til dette punktet det var skiltet til. Her får du flott utsikt av hele fossen.

Siden det er både bratt og glatt enkelte steder på vei til Månafossen er det anbefalt med gode sko. Helst noen som har godt feste på berg. Heldigvis går veien videre fra fossen og opp til Mån litt mer på sti, men det er steder også her som kan være litt utfordrende med feil valg av sko.

Fra Månafossen og opp til Friluftsgården Mån er det ca. 1 km å gå. Med bildepausen ved fossen tok det meg rundt 40 min fra fossen og opp til gården.

Steintrapp på vei til Månafossen
Kjetting på vei til Månafossen
Trapp på vei til Månafossen
Månafossen sett fra utsiktspunktet
Utsiktspunkt 1 over Månafossen
Månafossen sett mellom bjørketrær
Månafossen sett fra litt lengre opp
Det er skiltet ved Månafossen videre opp til Mån

Hengekøye ved Mån

Det var egentlig ved en tilfeldighet at jeg tok med meg hengekøya på tur. Jeg hadde i utgangspunktet bare planer om å gå til fossen og ned igjen, og da ville jeg ikke ha bruk for hengekøya. Men så tok jeg den med «bare sånn i tilfelle». Det angrer jeg ikke på da jeg fant meg en fin plass å henge hengekøya oppe ved gården. Her hang jeg en god stund og hadde også med meg en bok jeg kunne lese i. Det var fredfullt å henge der rett ved elven som rant forbi. Men etter en stund var det på tide å ta turen ned igjen til parkeringsplassen på Eikeskog. Da jeg kom ned var det stappfullt på parkeringsplassen og biler stod i kø for å finne ledig plass. Vær obs på dette om du vil gå denne turen om våren og sommeren når det er fint vær.

Friluftsgården Mån har til vanlig både varmestue og overnatting, men varmestua holder nå stengt på grunn av koronasituasjonen. Overnattingstilbudet er også litt annerledes på grunn av dette, og det er kun tillatt med én gruppe per helg. Les mer om dette her.

På vei til Mån
Skilt til Mån
Rød Hytte på Friluftsgården Mån
Skilt på hytta på Friluftsgården Mån
Mån sett på avstand
Beina mine i en hengekøye fra Ticket to the Moon
Elva ved Friluftsgården Mån
Utsikten fra hengekøya
Rosa Osprey ryggsekk ved brun Ticket to the Moon hengekøye ved elva ved Friluftsgården Mån

Turen til Månafossen og Mån er kjempefin, og den er ikke særlig lang heller. Du får sett mye flott natur på kort tid. Denne turen skal absolutt gås flere ganger!

Vil du lese om andre fjellturer kan du gjøre dette her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.