Valletta skyline with the St. Pauls Cathedral

St. Julian´s:

I dette innlegget kan du lese en mini-guide over Malta med hotell-anbefaling, og litt om hva du kan gjøre på Malta og i byen St. Julian´s.

Vi besøkte St. Julian´s på Malta i juni 2014 og overnattet fire netter her. St. Julian´s ligger bare en liten kjøretur fra Maltas hovedstad, Valletta. På Malta har du blant annet mulighet til å slappe av på stranden, kikke i bygater og se båter i havna. Et fint sted for en kortere ferie, men kunne gjerne vært her lengre enn de fire nettene vi var der også. Det er mye mer å se på øya enn det vi tok oss tid til å se den gangen.

 

Valletta, Malta

 

Først litt Malta-fakta

Geografi

Malta er en republikk og er faktisk en øygruppe bestående av seks øyer. Bare de tre største av dem er bebodde. Den største av dem kalles Malta. Øygruppen ligger i Middelhavet sør for Sicilia (Italia). Maltas hovedstad kalles, som allerede nevnt, Valletta. Byen vi var i, St. Julians (San Giljan på maltesisk), ligger på kysten av Malta. Det er et populært reisemål både for utenlandske turister og for malteserne selv.

 

Klima

Malta kan du egentlig reise til året rundt, men det er mest anbefalt å reise mellom mai og september for en varmere og tørrere ferie. Da får du temperaturer opp mot 30 grader, og det er også minimalt med regn.  Ønsker du derimot rimeligere hotell og strendene litt mer for deg selv anbefales det å reise mellom november og april. Da er det litt kaldere og litt våtere, men det er fortsatt bedre enn hjemme i Norge.

 

Reise

Vi reiste til Malta direkte fra Roma, men vil du dra til Malta fra Norge må du belage deg på en mellomlanding. Selve flytiden er på rundt 5 timer (fra Oslo), men så kommer mellomlanding i tillegg. Reisetiden vil da selvsagt variere etter hvor lang mellomlandingen blir.

 

Valuta

På Malta bruker de euro. Per i dag (oktober 2018) tilsvarer 1 EUR omlag 9,5 NOK.

Det er faktisk anbefalt å betale med kontanter på blant annet restauranter, markeder, og i taxi og buss. Du kan selvsagt bruke kortet ditt på pålitelige steder, men vær litt obs. Dette fordi det kan kreves avgifter ved bruk av kort ved betaling. En av «fellene» du kan gå i er tilbudet om å betale eller ta ut penger i norske kroner. Sier du ja til dette kan kjøpet bli opptil 5% dyrere enn om du betaler eller tar ut i lokal valuta.

Minibanker finnes «overalt» så det skal ikke være noe problem å få tatt ut penger.

 

Transport

Skal du ta taxi på Malta er det en ting det er viktig å vite om: Det finnes svarte og hvite taxier. De hvite taxiene kan du stoppe på gaten, mens de svarte må du bestille på forhånd. Noen ganger må du også avtale pris på forhånd da ikke alle kjører med taksameter, selv om de egentlig skal det. Taxisjåførene forventer forresten også 10% i tips.

Det er også mulig å ta buss, og alle bussrutene går fra hovedstaden. Dette er et billig alternativ og ingen turer tar mer enn 50 minutter på denne øya.

 

Sea-view in Valletta, Malta

 

Hotell

Hilton Malta (5-stjerners)

Hotellet vi overnattet på da vi var på Malta var 5-stjerners hotellet Hilton Malta. Dette var første gang jeg bodde på 5-stjerners hotell og ble ikke skuffet! Veldig fornøyd med hotellet, og i tillegg har det god beliggenhet i St. Julian´s. Det er restauranter, barer, shoppingmuligheter, kollektivtransport og strand i nærheten av hotellet.

Under får du se litt mer av rommet vi lå på, bassengområdet, en restaurant og en severdighet ved hotellet.

Hotellet Hilton Malta i Valletta på Malta

Hotellet Hilton Malta i Valletta på Malta

Rommet

Her kommer noen bilder av rommet vil lå på. Et lyst og fint rom med havutsikt. Vi trivdes godt her de dagene vi var der. En fin velkomst fikk vi også med litt diverse godsaker som du kan se bilde av under.

 

Rommet på hotellet Hilton Malta i Valetta på Malta

Rommet på hotellet Hilton Malta i Valetta på Malta

Rommet på hotellet Hilton Malta i Valetta på MaltaRommet på hotellet Hilton Malta i Valetta på Malta

Utsikt fra hotellet Hilton Malta i Valletta på Malta

Utsikt fra hotellet Hilton Malta i Valletta på Malta

 

Bassengområdet

Hotellet har et stort basseng og bassengområdet, og har til og med strand ved bassenget. Vi tilbrakte masse tid her etter travle dager i Barcelona og Roma.

Bassenget på Hilton Malta i Valletta, Malta

Bassenget på Hilton Malta i Valletta, Malta

Strand ved bassenget på hotellet Hilton Malta i Saint Julian´s

Palmer ved bassenget på hotellet Hilton Malta i Saint Julian's

 

Blue Elephant

Blue Elephant er en thai-restaurant på hotellet. En litt annerledes restaurant som nesten minner litt om en thailandsk landsby. Restauranten er innredet med små hytter, fossefall, en bro, og mange grønne planter. Det ble en koselig kveld her med god middag og dessert.

Dessverre tok vi ingen bilder fra innsiden av restauranten. Vil du se bilder og anmeldelser av restauranten fra andre kan du trykke deg inn på Tripadvisor her

 

Restauranten Blue Elephant på hotellet Hilton Malta i Saint Julian's

 

Portomaso Business Tower

Maltas høyeste bygning ligger rett ved hotellet, og vi kunne se den fra bassenget. Bygningen kalles Portomaso Business Tower og er 97,5 meter høyt med 23 etasjer. I bygget finnes det litt av hvert, blant annet kontorer, kjøpesenter, og nattklubb. Det er altså veldig kort vei fra hotellet til shoppingmuligheter og en kveld med dansing og drinker. I tillegg er det en koselig kafé hvor vi spiste flere ganger i løpet av vårt opphold i byen. Kaféen, som i 2014 kalt Caffé Portomaso, ble renovert i 2017 og byttet også navn til One Portomaso.

 

Portomaso Business Tower i Saint Julian´s, Malta

Portomaso Business Tower i Saint Julian´s, Malta

Café Portomaso i Portomaso Business Tower i Saint Julian´s, Malta

 

 

Nå har du forhåpentligvis fått et lite innblikk i hotellet Hilton Malta, men vil du lese hva andre synes om hotellet kan du klikke deg inn på Tripadvisor. Her kan du også se flere bilder fra hotellet.

 

Hva kan du gjøre på Malta?

Vi gjorde ikke så veldig mye da vi var på Malta. Vi brukte mesteparten av tiden ved bassenget, ellers gikk vi å kikket litt rundt i nærområdet. Men noen steder var vi utenom hotellet og her kommer det kort om noen ting du kan gjøre på Malta (eller kanskje nærmere bestemt: St. Julian´s).

 

Kjøpesenter med Hard Rock Café

Det har allerede blitt nevnt at det er kjøpesenter i Portomaso Business Tower, men et lite stykke unna hotellet og tårnet finnes det enda et kjøpesenter: Bay Street Shopping Center. Her var vi et par ganger, mest for å spise på Hard Rock Café-restauranten som var der. Jeg har ikke lagt skjul på det tidligere at jeg liker HRC-maten og drinkene, så jeg prøver å få besøkt restaurantene når jeg er på tur.

Kjøpesenteret har flere spisesteder som du kan teste ut, og senteret har mange spennende butikker. Verdt å sjekke ut hvis det er litt overskyet en dag, eller om du vil shoppe å spise litt.

 

Kikke på båter

Kanskje ikke det aller mest spennende du kan gjøre om du er på Malta, men gøy å ta en tur langs havna å kikke på alle båtene som ligger her. Det er båter i alle slags størrelser og fasonger så du får sett litt av hvert.

 

Båthavn i St. Julian´s på Malta

Båthavn i St. Julian´s på Malta

Båthavn i St. Julian´s på Malta

 

Akvarium

Den ene dagen da det var litt overskyet bestemte vi oss for å besøke akvariet. Akvariet ligger en 20-25 minutters kjøretur fra hotellet og St. Julian´s, og da tok vi taxi. De har åpent hver dag fra 10 til 18 (siste inngang 17.30). Inngangsprisen er på rundt 13 EUR.

Vi hadde en kjekk dag her hvor vi kunne se mye forskjellig fisk og litt andre dyr. Vi kunne gå gjennom en undervannstunnel hvor vi kunne se hai og andre større fisker. Absolutt verdt å besøke om du liker fisk og å besøke akvarier.

 

Akvariumet i Valletta, Malta

Akvariumet i Valletta, Malta

Hai-egg i akvariet på Malta - Malta National Aquarium

Akvarium i Valletta på Malta

Hai i akvariumet i Valletta på Malta

Akvarium i Valletta på Malta

Klovnefisk i akvariumet i Valletta, Malta

Akvarium i Valletta på Malta

 


Dette ble et litt kortere innlegg enn noen av de andre jeg har skrevet tidligere, men håper du likte det likevel!

 

Har du noen gang vært i St. Julians eller på Malta?  

 

8 Replies to “Malta – en miniguide over byen St. Julian´s”

  1. Synes dette blogginnlegget var kjempebra 🙂 Jeg har vært der for mange år siden og husker stedet som veldig fint så jeg kan absolutt tenke meg å dra tilbake 🙂

  2. Spennende å lese. 🙂 Jeg har hatt lyst til å reise til Malta i mange år, men aldri rotet meg til å gjøre det. Flott å lese om alt som kan gjøres der, så kanskje jeg må prioritere mer å komme meg dit nå. Bildet i toppen var forresten utrolig fint!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.