Blomst i Naturreservatet Vallée de Mai på Praslin, Seychellene

5 ting du kan gjøre for et mer miljøvennlig reiseliv:

Det blir stadig mer og mer fokus på miljø, også innenfor reiseliv. Da er det særlig fokus på flyreiser. Jeg er fullt klar over at flyreiser ikke er særlig miljøvennlige, men jeg har fortsatt ikke sluttet å fly når jeg skal ut på reise. For det første så flyr jeg ikke mange ganger i løpet av et år. Og for det andre så tenker jeg at jeg heller kan bidra til å gjøre reisene mine mer miljøvennlige på andre måter. Men hvordan kan du egentlig være mer miljøvennlig på reise?

Et sted du kan starte er å tenke på hva du gjør hjemme. Gjør du noen spesielle tiltak hjemme som du tenker er bedre for miljøet? Mest sannsynlig kan du bruke noen av disse tiltakene også når du er på reise. Kanskje tar du bussen til jobb, bruker matboks til matpakka, og bruker handlenett i butikken? Disse tingene kan du også gjøre når du er på ferie; ta kollektivt, fokusere på gjenbruk, og bruke minst mulig plastikk. Her skal du uansett få noen tips til ting du kan gjøre for å være mer miljøvennlig på reise.

1. Bruk den beste transporten

Er det en kortere tur du skal på, vil det nok være mer miljøvennlig å kjøre eller ta tog enn å ta fly. Men er det lengre turer, eller om du velger å fly uansett, så er det noen ting du kan gjøre for en mer miljøvennlig flytur. Det første er å pakke lett. Jo mindre bagasjen veier, jo mindre drivstoff bruker flyet. Da reduseres klimautslippet. Det andre du kan gjøre er å velge flyturer med færre mellomlandinger. Jo flere ganger flyet tar av, jo mer drivstoff bruker det.

Men det er ikke bare transporten du bruker dit du skal som påvirker miljøet, også transporten du bruker under oppholdet. Er du på storbyferie er det som regel enkelt å komme seg rundt i byen med kollektivtransport som buss, tog eller trikk. Det kan jo også være gøy å utforske stedet du er til fots eller på sykkel. Vi hadde det i hvert fall veldig gøy da vi syklet rundt på La Digue i sommer.

Vi leide sykler på La Digue, Seychellene

2. Tenk over hva du gjør på hotellet

Overnatter du på hotell er det flere ting du kan gjøre for å være litt mer miljøvennlig på reisen. Noen av disse tingene gjør du kanskje hjemme også, så hvorfor ikke gjøre det når du er på hotell?

 • Bruk håndklær om igjen – Flere og flere hoteller har fått fokus på dette og oppfordrer gjestene til å henge opp håndklærne etter bruk slik at de som vasker vet at du vil bruke det om igjen.
 • Velg dusj fremfor bad – Du bruker ekstremt mye vann ved å fylle opp et badekar. For å bruke minst mulig vann bør du ta korte dusjer, og er du ekstra engasjert i å bruke mindre vann; dusj sammen med noen 🙂 
 • Slå av lyset – På flere hotell er det slik at du trenger kort-nøkkelen for å få lys på rommet og da går også lyset av når du går ut. Men er det på et hotell det ikke er slik, må du huske å slå av lyset når du forlater rommet.
 • Do not disturb – Trenger du egentlig housekeeping hver dag?
 • Forsyn deg litt mindre fra buffeten – Ofte forsyner vi oss med alt for mye når det er buffet, så ta heller litt mindre porsjoner og gå heller flere ganger. Det kastes altfor mye mat.

3. Redusere bruk av plastikk

Tenk over bruken av plastikk, også når du er på reise. Her får du noen forslag til hva du kan gjøre for å redusere bruken av plastikk:

 • Ta med en drikkeflaske du kan fylle opp med vann på flyplassen før avreise, slik at du slipper å kjøpe det på flyplassen. Miljøvennlig og økonomisk.
 • Ta gjerne også med handlenett og/eller en ryggsekk til å ha ting i, i stedet for å bruke plastposer. Men bruk helst handlenett laget av naturmateriale om du tar med handlenett.
 • Bruk gjenbrukbare flasker til såpe og shampoo.
 • Si nei til sugerør og engangsbestikk.
 • Benytt anledningen til å se og handle på det lokale markedet, såkalte «Farmers Markets». Her selges det ofte frukt og mat uten plastikk. Men husk handlenettet!
 • Kjøp brus og lignende i glassflasker om mulig.
 • Ta med eget headset i stedet for å bruke de du får på flyet. En ekstra fordel da er at du får et mye bedre headset.
 • Er du ekstra dedikert må du gjerne plukke opp plastikk du ser på bakken når du er på reise.
#refusethestraw at The H Resort Beau Vallon Beach in the Seychelles
#refusethestraw
Dette skiltet stod på baren på «The H Resort Beau Vallon Beach» på Mahé i Seychellene
Plastic on a beach
Dette vil jeg gjerne slippe å se når jeg er på ferie
(Bilde av Dustan Woodhouse fra Unsplash)

4. Hold deg til stien

Skal du på tur i naturområde når du er på ferie må du alltid holde deg til oppmerkede stier. I tillegg må du holde en sikker avstand fra dyrene du eventuelt møter. Går du utenfor den oppmerkede stien kan du ende opp med å tråkke på beskyttede eller truede planter.

Skal du være med på en arrangert tur med guide kan det være en fordel å dra i mindre grupper. Mindre grupper har en tendens til å ha mindre miljøpåvirkning enn større grupper.

5. Tenk før du kjøper suvenirer

Det er alltid gøy å kjøpe med seg noe som minner om reisen man har vært på. Det er en fin måte å holde på minnene. Men har du noen gang tenkt over hvilke suvenirer du kjøper?

Her hjemme er du kanskje nøye med å ikke kjøpe produkter med palmeolje for å boikotte dem som bidrar til avskogingen av regnskog. Slike ting bør du også tenke på når du er på ferie. Bli bevisst på hvilke suvenirer du kjøper slik at du ikke støtter dem som driver ulovlig. En god regel kan være å unngå suvenirer laget av deler fra planter og dyr.

Og det finnes andre måter å huske reisene dine på. Ta bilder, skriv dagbok, kjøp postkort (som du kan sende hjem til venner, familie, eller deg selv), og mye mer.

Eiffeltårnet, suvenir
(Bilde av Cederic X fra Unsplash)

Det er enda mer du kan gjøre for et mer miljøvennlig reiseliv, men dette er en begynnelse. Jeg tenker at alt hjelper litt, så prøv å bli bevisst på noen av disse tingene når du er på reise. Fortell gjerne i kommentarfeltet om noen tiltak du gjør for å være mer miljøvennlig på reise, og del gjerne om du har noen gode tips på lager 🙂

6 Replies to “Hvordan være mer miljøvennlig på reise?”

 1. Det er mange fine tips du kommer med. Flere av de etterfølger jeg allerede og noen av de skal jeg ta til meg. Det som har forundret meg på mange av mine reiser er at det faktisk er de lokale som er de værste i mange tilfeller. I Nepal for eksempel virket det som hvis man ikke trengte det så bare kastet man det. På gaten, under trekkingen eller i naturen ellers. Her var det faktisk vi turister som var de gode forbildene. Maldivene er også et godt eksempel hvor de har en egen søppeløy bygget av søppel og giftig materiale siver ut i lagunen.

  Jeg er enig med deg at vi må gjøre det vi kan.

  1. Takk!
   Ja ofte er nok turistene de som er flinkest, i hvert fall når det kommer til søppel. Mange steder flyter det rundt med søppel. Jeg visste faktisk ikke at Maldivene hadde en egen søppeløy! Da fristet det plutselig ikke fullt så mye å dra dit lenger.

   Jeg håper at alle gjør det de kan, da kan vi komme så mye lengre 🙂

 2. Utrolig fint innlegg Tina, har selv tenkt jeg skulle skrive noe slikt. 🙂 Jeg er enig med deg – noen steder en skal reise til vil ikke være mulig å komme til om en ikke flyr (med mindre man har ubegrenset med tid, noe hvertfall jeg dessverre ikke har). Men, som du sier, det er mye en kan gjøre, og alle monner drar. Jeg følger mange av disse tingene selv på reise – og i år har jeg tenkt å rydde opp mye mer på steder jeg reiser til (som på strender). 🙂

  En ting jeg lurer på er, ofte om jeg bestiller noe å drikke eller lignende, særlig i land der den en bestiller fra kanskje ikke kan overveldende mye engelsk eller andre fellesspråk, hvordan kan en gå frem for å unngå sugerør? Noen ganger får man jo både to og tre servert oppe i drinken, og det er jo så unødvendig! :/ Har du noen tips?

  1. Tusen takk, Desirée! Jeg har tenkt på det en stund jeg også at jeg skulle skrive et slikt innlegg, men har ikke visst helt hvordan jeg ville gjøre det. Ja det er ikke alle steder som er like enkle å komme til uten fly, og jeg har som regel ikke ubegrenset tid på ferie jeg heller.

   Så bra at du vil bidra til opprydding! 🙂 I forhold til hvordan en går frem for å unngå f.eks. sugerør så har jeg ikke noen gode tips egentlig, dessverre. Men jeg tenker at du ofte kommer langt med «tegnspråk» og miming 🙂 Jeg har selv ikke vært så flink til å spørre om dette selv ennå, men håper å bli bedre 🙂

 3. Mange flotte tips her. Synes miljø og reise er et spennende, og ikke minst utfordrende, tema. Prøver å være så miljøvennlig som mulig, men er samtidig klar over at reisingen, spesielt flyvingen, gjør at jeg sannsynligvis havner over gjennomsnittet på CO2-utslipp. Prøver derfor å gjøre så mange tiltak som mulig hjemme for å «gjøre opp» for dette. Der gjelder jo også mye av det du nevner her. 🙂

  1. Takk! Helt enig i det du skriver. Jeg prøver også å gjøre mye hjemme for å gjøre opp litt, fordi jeg vet at jeg kommer til å fortsette å fly uansett. I hvert fall i nærmeste fremtid 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.