Romsdalseggen:

Her er et tips til deg som vil oppleve noe i Norge, eller bare trenger et turtips. Man må nemlig ikke reise ut av landet for å oppleve noe nytt. Norge er jo også tross alt kjent for sin vakre natur.

Romsdalseggen befinner seg i Rauma kommune i Møre og Romsdal, og består av flere fjelltopper. Man kan starte turen fra Isfjorden eller Åndalsnes. Selv startet vi i Isfjorden og avsluttet i Åndalsnes, men det er selvfølgelig fullt mulig å starte og avslutte samme sted. Turen kan til tider være krevende og man bør regne noen timer på turen, men det er etter min mening helt verdt det med all den nydelige utsikten du får nyte på turen. Vi brukte rundt 6 timer, men da tok vi gode pauser underveis, også en lengre matpause. Jeg vet ikke om turen tar kortere eller lengre tid om man starter i Åndalsnes. Tidsbruken vil variere en del etter hvilke ruter man velger å følge.

Utsikt over Isfjorden i Rauma kommune, Møre og Romsdal

Under vil jeg fortelle om ruten vi tok fra Isfjorden til Åndalsnes via Romsdalseggen. Det er mange topper som nevnes underveis i innlegget, men håper at det likevel ikke blir for vanskelig å følge med. Forhåpentligvis kan det være til hjelp om du selv vil gå Romsdalseggen en dag. Siden det er så mange topper underveis er det også mange turbøker å skrive seg inn i. Det synes i hvert fall jeg alltid er gøy. Men la oss gå over til starten av turen.

 

Start i Isfjorden

Utsikt over Isfjorden fra Romsdalseggen

Vi gikk Romsdalseggen i begynnelsen av juli i fjor (2017) en dag det var fantastisk vær. Godt og varmt i begynnelsen når vi gikk oppover, men det ble kaldere jo lengre opp vi kom. Det var til og med litt snø noen steder på toppene. Det kan altså være lurt å ha med en jakke selv om det føles varmt når man starter turen. Vi startet som sagt i Isfjorden og da gikk vi fra fotballbanen/skianlegget i Isfjorden. Her kan du velge litt selv hvor bratt du vil gå i begynnelsen da du kan velge å gå på en traktorvei eller ta brattere snarveier oppover. Vi gjorde sistnevnte, men vet ikke hvor mye fortere dette gikk enn å ta traktorveien da vi likevel måtte stoppe flere ganger på grunn av min dårlige kondis. Herfra fulgte vi stien (DNT og godt merket) opp til elva som vi måtte krysse.  

 

Krysser elva på vei til Romsdalseggen fra Isfjorden

Elv på vei til Romsdalseggen fra Isfjorden

Snø på vei til Romsdalseggen fra Isfjorden

 

Mulig det er et bedre sted å krysse elven på enn det vi gjorde, men her fikk vi i hvert fall testet balansen litt. Her stoppet vi å hadde matpause med utsikt over Isfjorden før vi gikk videre mot neste topp, Høgnosa (838 moh). Det anbefales å ta turen via Blånebba (1320 moh), men vi gikk en kortere vei mot Mjølvafjellet (1216 moh) i stedet. Tar du turen via Blånebba tar dette rundt en time ekstra tur/retur. Mot Mjølvafjellet fulgte vi  stien på eggen mot Åndalsnes. Fra toppen av Mjølvafjellet gikk vi så videre ned mot Mjølvaskaret (1065 moh). Det er her det øverste bilde i innlegget er tatt hvor vi ser innover dalen, og ser Trollveggen og Rauma elva. Det er mange steder med fantastisk utsikt i løpet av turen, men her er den beste etter min mening.

Romsdalseggen ved Mjølvaskaret med utsikt over Åndalsnes

 

Veien ned mot Åndalsnes

Mjølvaskaret mot Høgaksla, Romsdaleggen

Fjellryggen fra Mjølvaskaret til Høgaksla

Etter at vi hadde nytt utsikten fra Mjølvaskaret begynte turen ned mot Åndalsnes. Vi gikk over fjellryggen, som er avbildet over, ned til Høgaksla (981 moh). Videre herfra fulgte vi stien ned til Nesaksla (708 moh) hvor det er ei steinhytte. Det er bratt nedstigning fra Nesaksla, men Romsdalstrappa er laget til nedover her. Riktignok bratte trappetrinn, så det kjennes godt i beina et lite stykke ned. Trappene følger man ned til utsiktspunktet Rampestreken (537 moh) som absolutt er verdt å få med seg. Dette er en rampe som går noen meter ut fra fjellet og man får en fantastisk utsikt over Åndalsnes og fjorden. Her er det kjekt å få tatt litt bilder, men det er bare å belage seg på å stå i kø for å få et bilde ute på rampen. Men da får beina en liten hvilepause før den videre nedstigningen. 

Utsiktspunktet Rampestreken i Rauma kommune

Utsikt over Åndalsnes fra Rampestreken

Jeg synes det er mye tyngre å gå ned enn opp, så turen nedover mot Åndalsnes var det mest krevende med hele turen. Det hjalp nok ikke at vi hadde gått i flere timer allerede, men beina mine ble bare mer og mer gelé jo lengre ned vi kom. Men selv om det var litt krevende mot slutten er dette en av de kjekkeste turene jeg har gått. Jeg går den gjerne igjen en gang jeg får sjansen.

Ned fra Rampestreken forsvinner trappene etterhvert, men som ellers gjennom turen er stien nedover også godt merket. Mot bunnen av fjellet kommer man til et nytt utsiktspunkt, nemlig Nebba (93 moh). Her får man også fin utsikt over Åndalsnes. Ned fra Nebba er det laget til ramper så det skal være mulig for de fleste å komme seg opp og ned her. Vi fulgte rampene nedover og så var vi, etter omlag 6 timer, fremme i Åndalsnes sentrum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.