Stranda Anse ´Source d´Argent på La Digue, Seychellene

Seychellene:

Hvordan kommer man seg dit? Hvordan kommer man seg rundt på øyene og fra øy til øy? Og når bør man egentlig reise til Seychellene? Det skal jeg prøve å svare på i dette innlegget. Samboeren min og jeg var på Seychellene i to uker i juni i år (2018). En helt fantastisk og minnerik reise. Selv om Seychellene består av 115 øyer var vi bare på tre av dem; Mahé, Praslin og La Digue. Her fikk vi oppleve flott natur, nydelige strender, spennende sjøliv og kokosnøtter litt utenom det vanlige. I dette innlegget vil jeg skrive litt generell info om Seychellene som kan være greit å vite før og på en eventuell reise til Seychellene. Mer utfyllende innlegg om de ulike øyene vi var på finner du her: Mahé, Praslin, og La Digue

Generell info

Seychellene er en øygruppe som ligger utenfor Afrikas østkyst. Majoriteten av befolkningen bor på de tre største øyene, nemlig Mahé, Praslin og La Digue. På hovedøya Mahé finner vi en av verdens minste hovedsteder, Victoria. Her bor omlag 90% av befolkningen på Seychellene. De har tre offisielle språk; engelsk, fransk og kreolsk, og valutaen de bruker er Seychellisk rupi (SCR). 100 SCR tilsvarer omlag 60 NOK (per juli 2018).

Stranda ved Avani Seychelles Barbarons resprt and spa, Mahé, Seychellene

Stranda ved Avani Seychelles Barbarons resprt and spa, Mahé, Seychellene

Hvordan komme seg dit?

Vi fløy med Emirates fra Oslo til Mahé hvor vi startet ferien vår. Da mellomlandet vi i Dubai og hadde et par timer  på flyplassen der. Du kan også fly med KLM og mellomlander da i Amsterdam. Men da må du også mellomlande i Paris og fly videre med Air France. 

Når du ankommer flyplassen må du gjennom immigrasjonen. Folk fra de aller fleste land trenger ikke visa for kortere opphold på Seychellene, men noen dokumenter må fortsatt vises. Dette gjelder blant annet pass som er gyldig på ankomst- og avreisedato, gyldig billett hjem (eller videre et annet sted), overnattingssted(er), hvor du kan nås mens du er på Seychellene, og til slutt må du også ha nok penger til hele oppholdet. Man må kunne vise at man har minimum 150 USD per dag, noe som per dags dato er rundt 1230 NOK (juli, 2018). Har man alt dette i orden kan man få opphold i opptil 3 måneder, i følge Immigration and Civil Status Seychelles.

Stempel i passet fra Seychellene

Penn i håndbagasjen

Vi kom oss fort gjennom kontrollen, men det kan være lurt å være obs på at det kan bli lang kø dersom du kommer i et fullere fly enn det vi gjorde. Du får utdelt immigrasjonspapirene før landing så ha med deg en penn i håndbagasjen. Fyll ut papirene som skal vises i immigrasjonen mens du er i flyet, så slipper du å begynne med dette etter du har landet. Det kan også være greit å ha skrevet ut billetter, informasjon fra hotell, og lignende og ha dette med i håndbagasjen. Det gjør alt mye lettere. 

Anse Source d´Argent på La Digue, Seychellene

Stranda ved hotellet Le Duc de Praslin på Seychellene

Hvordan komme seg rundt på øyene?

Fra flyplassen tok vi taxi til hotellet. Taxier er det både på Mahé og Praslin, og det er faktisk noen på «bilfrie» La Digue også. Det er ikke taksameter i taxiene så avtal pris på forhånd. I tillegg er ikke taxi særlig billig og derfor utforsket vi litt andre måter å komme oss rundt på øyene på. Det er mulig å leie bil på Mahé og Praslin, men det gjorde ikke vi. Det hadde sikkert vært veldig greit noen ganger om vi hadde hatt bil, men på Seychellene er det venstrekjøring, smale veier og ikke helt samme trafikken som hjemme så derfor holdt vi oss heller til buss, sykkel og føttene våre.

Buss

På Mahé og Praslin går det lokalbusser og du betaler kun 7 SCR (ca. 4 NOK) per tur. Skal du langt må du mest sannsynlig bytte buss og da blir det nye 7 SCR, men det er jo fortsatt latterlig billig. Bussene går flere ganger om dagen, også i helgene, og de kjører rundt på hele øyene. Du kan med andre ord få sett det meste av øyene til en billig penge. Det er ikke samme standard på bussene her som hjemme, men det var for meg en del av opplevelsen.

Busstopp på øya Praslin i Seychellene

Inni bussen på øyene i SeychelleneSykler

På La Digue leide vi sykler. Dette var også en opplevelse i seg selv. Det var noe sjarmerende med det å sykle rundt på gamle sykler fra strand til strand. La Digue sies å være bilfritt, men det finnes noen golfbiler som fungerer som taxier. Det finnes også mindre lastebiler som leverer varer til de lokale butikkene og restaurantene. Utenom dette sykler de aller fleste. Vi fikk leie sykler på hotellet vi overnattet på. Det koster 150 SCR for én dag, men 100 SCR per dag om du leier flere dager. Skal du leie en sykkel tre dager blir dette altså 300 SCR som tilsvarer ca. en 200-lapp. Absolutt verdt det for en enkel og gøy måte å komme seg rundt øya på. 

Vi leide sykler på La Digue, Seychellene

Hvordan komme seg fra øy til øy?

Nå har jeg skrevet litt om hvordan du kommer deg rundt på øyene, men for å komme seg fra en øy til en annen kan du enten ta båt eller fly (dette gjelder mellom Mahé og Praslin). Vi tok båt både fra Mahé til Praslin, fra Praslin til La Digue, og fra La Digue til Mahé. Vi reiste da med et selskap som heter Cat Cocos, og betalte totalt ca. 1300 NOK per person for alle turene (økonomi-billetter). Turen tar ca. en time mellom Mahé og Praslin, og rundt 15 minutter mellom Praslin og La Digue. Det er mulig å kjøpe «direktebillett» mellom Mahé og La Digue, men du må uansett innom Praslin på veien.

Obs! 

Det finnes to båt-selskaper, Cat Rose’s og Cat Cocos. Vi kom plutselig nesten for sent til båten fra Praslin til La Digue fordi både taxi-sjåføren og dama som jobbet for selskapet vi skulle reise med pekte på båten fra Cat Rose’s og sa at «der er båten dere skal ta». Her fikk vi selvsagt ikke gå ombord da vi viste billettene våre, og da så vi jo Cat Cocos rett rundt hjørnet. Heldigvis måtte denne båten vente på en annen båt før den fikk dra, så det gikk jo heldigvis bra til slutt.

Fly

En ting vi angret på i ettertid var at vi ikke tok fly mellom Mahé og Praslin. Vi hadde lest om alle som ble så sjøsyke på denne turen, «men vi blir jo aldri sjøsyke», tenkte vi. Det ble vi. Til og med på den første turen da det nesten ikke var bølger ble vi sjøsyke. Turen tar ca. 20 minutter med fly og koster rundt 700 kr per pers, men skal vi hit igjen en gang betaler jeg gjerne litt mer for å fly i stedet for å ta båt.

Cat Cocos: Båten som går mellom øyene Mahé, Praslin og La Digue

Når bør man reise til Seychellene?

Seychellenes plassering rett sør for ekvator gjør at det er varmt og fuktig her hele året. Temperaturene ligger på mellom 24 og 31 °C, og i sjøen ligger det på mellom 27 og 29 °C. Veldig greit at det ikke blir varmere enn dette, etter min mening. Akkurat passe temperatur til kunne gå rundt å få sett litt. Men noen perioder er nok litt bedre å reise i enn andre. Mellom mai og oktober er den tørreste perioden, men Juli og August regnes som de kaldeste månedene (med gjennomsnittstemperatur på 27 °C). Det er altså lite nedbør denne perioden, men litt kaldere. Den varmeste perioden er mellom november og April. Men denne perioden regnes også som regntid og da særlig mellom desember og mars. April regnes som den varmeste måneden.

Hvordan var det når vi var der?

Vi var der, som nevnt, i juni. Dette var en fin periode å reise i, selv med litt regn et par dager. Det regner ikke slik som det gjør hjemme i Norge, det kommer heller en kraftig regnskyll og så er det over. Det er mest populært å dra hit mellom desember og mars, og i juli og august. Men prisene presses opp i perioder med skoleferie. Så vil du ha det litt billigere og muligens ha strendene litt mer for deg selv ville nok jeg prøvd å dra mellom mai og oktober.

Stranda ved hotellet Le Duc de Praslin på Praslin, Seychellene

Dette var absolutt en av de fineste turene jeg har hatt. Jeg vil i tre andre innlegg fortelle om de ulike øyene vi var på, hvor vi bodde, og hva vi gjorde. Innlegget om Mahé ligger allerede ute og du kan lese det her .

Har du noen gang vært på Seychellene, eller vurdere du kanskje å reise dit? 

6 Replies to “Seychellene – Et fantastisk øyparadis”

  1. Tusen takk for masse god informasjon . Seychellenes er en av reisene på ønske/ reise lista . Ble enda mere lysten etter og ha lest reisebrevet ditt / deres. Vi , min mann og jeg liker også og reise litt rundt etter at vi avsluttet leieforhold på Gran Canaria etter flere PR. Jeg har før jeg traff mannen min reist litt rundt i Spania og hadde et hus i nesten tre år oppe i fjellene i Cordoba. Har også hatt 8 vintere av 4 mnd i caribien på øya St . Maarten. Vi har akkurat startet en blogg som heter blimedosspatur.com. Besøk oss gjerne på bloggenn , kanskje har vi vært et sted dere har ett ønske om å reise til. Bloggen er under opparbeiding så ikke alle reiser er der foreløpig . Ha en fortsatt fin sommer. Liz og Knut

    1. Så gøy at dere har lyst til å reise til Seychellene! Det var en veldig fin tur. Dere har jo fått reist en del allerede ser det ut som, men tror absolutt at Seychellene hadde vært en tur utenom det vanlige 🙂 Som dere kanskje ser er også min blogg under opparbeiding, så det kommer flere reiser etterhvert her også. Skal absolutt titte innom bloggen deres 🙂 God sommer!

  2. I likhet med mange andre ser jeg også på Seychellene som et av de ultimate drømmereisemålene. 😀 Jeg har i grunn alltid tenkt at hit skal jeg på bryllupsreise, men man vet jo i grunn ikke om det noengang blir noe bryllup, så da må jeg vel nesten bare ta saken i egne hender. Haha. 😉 Fint og informativt innlegg!

    1. Hehe, mange ser nok på dette som en bryllupsreise-destinasjon og vi så mange som var på bryllupsreise da vi var på ferie 🙂 Det var et fantastisk sted selv om vi «bare var på ferie» 🙂 Tusen takk for fin kommentar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.