Tina Reiser logo

Å reise alene:

Soloreise blir stadig mer populært, og nå har jeg også fått testet ut hvordan det er å være på reise alene. Jeg hadde mange tanker om dette før avreise, og minst like mange etter hjemkomsten. Noen av disse tankene vil jeg dele med dere i dette innlegget.

Endelig ble det altså min tur å reise alene. Turen gikk til Gdánsk i høstferien, og jeg ble der fra onsdag til fredag. Ikke en særlig lang ferie med andre ord, men det var bare greit siden det var min aller første soloreise. Det å reise alene var noe jeg hadde tenkt på flere ganger, men aldri helt turt å gjøre. Men plutselig ble det litt mer naturlig å sette seg på flyet alene, så da hoppet jeg like så godt i det.

SAS Flyvinge over skyene

Hvorfor dra på soloreise?

Da dagen for avreise endelig kom var jeg veldig klar for reisen. Jeg hadde en plan for begge dagene i Gdánsk slik at jeg ikke skulle trenge å bruke tid på å finne ut hva jeg skulle gjøre da jeg var der. Det fungerte til en viss grad, utenom at jeg var mer effektiv enn jeg hadde trodd. Så da ble det litt mer avslapping på hotellrommet enn planlagt, men det var egentlig bare godt. Tid for seg selv er en av grunnene til å reise alene, men det er også flere grunner til hvorfor du bør teste ut å reise alene.

Alenetid

Alenetid vil jeg si er en av de beste fordelene med å reise alene. Det er kanskje lett for meg som trives i eget selskap å si, men jeg tror alle har godt av tid for seg selv innimellom. Bli kjent med seg selv og lade batteriene litt. Det er herlig å kunne koble helt av og gjøre det som føles best for deg akkurat da.

Du er sjef uten å være sjefete

En annen fordel er at du er sjefen – uten å være sjefete! Du bestemmer hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Du har total frihet til å velge selv, uansett om du vil ligge på hotellrommet og ikke gjøre noen ting, eller gå på sightseeing hele dagen. Og uansett hva du velger å gjøre, gjør du det i ditt eget tempo. Ganske herlig det også.

Mestringsfølelse

For meg var det en mestringsfølelse å dra på tur alene og fikse alt selv. Jeg kjente at jeg kunne være selvstendig og jeg fikk utfordret meg selv. Jeg tok meg av alt, både booking av hotell, bestilling av flybilletter, og annen planlegging av turen. Dette gikk alt veldig fint, så da vet jeg at jeg skal klare å planlegge en eventuelt lengre tur også i fremtiden.

Bli kjent med nye mennesker

Reiser man alene er det en gyllen mulighet til å bli kjent med nye mennesker. Siden det er blitt mer populært å reise alene er sjansen stor for at du møter andre som er på soloreise når du selv er ute å reiser. Nå ble ikke jeg kjent med noen nye mennesker da jeg var i Gdánsk, men på en lengre tur hadde det absolutt vært gøy å bli kjent med noen underveis.

World of Wanderlust har 20 tips til deg som skal reise alene for første gang i dette innlegget.

Tina Reiser alene i Gdánsk
Mitt første bilde på min første soloreise

«Er det ikke kjedelig og ensomt å reise alene?»

På min todagers lange reise rakk det ikke å bli verken kjedelig eller ensomt, men på en lengre tur hadde jeg nok savnet å hatt noen å dele opplevelsene med. En ting jeg hadde gruet meg litt til da jeg skulle ut på tur alene var å gå ut å spise alene. Men dette gikk veldig greit og jeg hadde med meg en bok som kunne holde meg med selskap. Til gjengjeld er dette en situasjon der det hadde vært koselig å hatt noen med. Jeg ville uansett ikke brukt dette som en grunn til ikke å reise alene.

Er det trygt å reise alene?

Mange lurer kanskje på om det er trygt å reise alene, særlig om du er kvinne. Jeg tenker at du kommer veldig langt med sunn fornuft, men du bør nok ta noen forholdsregler likevel. Les deg opp om stedet du skal til, og prøv å bli kjent med landets kultur og normer.

Selv om du i utgangspunktet bør kunne reise hvor som helst i verden, er det noen steder som vil være tryggere enn andre. Derfor er det lurt å sette seg inn i situasjonen i det landet du ønsker å besøke. Og igjen: Bruk sunn fornuft.

Blir det flere soloreiser?

Jeg kan absolutt tenke meg å reise alene flere ganger. Det var en kjekk opplevelse og det var herlig å ha bare meg selv å tenke på. Alt kan skje i mitt eget tempo og jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil når jeg vil. Det hjelper nok at jeg alltid har trivdes i eget selskap, men jeg tror at alle har godt av alenetid innimellom. Og hvorfor ikke bruke alenetiden på reise?

To dager på tur alene holdt denne første gangen, men det kan gjerne bli en lengre tur neste gang.

Kranen i Gdansk, Polen
Gdánsk, Polen

Har du reist alene?

Hvordan var din opplevelse av det?

6 Replies to “Min aller første soloreise – noen tanker om å reise alene”

  1. Jeg er på min tredje soloreise akkurat nå – denne gangen to uker i Thailand. Tidligere har jeg hatt en langhelg i London og en i Milano, så dette er et ganske stort steg videre. Å reise alene har ikke vært noe problem hittil, det er så utrolig mange som kommer bort og vil snakke når jeg sitter alene at jeg ikke har rukket å føle meg noe særlig ensom. 🙂 er enig med deg at med litt sunn fornuft, litt planlegging og det å tørre å være alene i sitt eget selskap er soloreise supert. Absolutt noe jeg kunne tenke meg å gjøre igjen også senere 🙂

  2. Så fint å høre at du hadde en flott opplevelse på din første soloreise! Det er absolutt en fordel å trives i eget selskap, men avhengig av reiselengde og reisemål tror jeg det kan være noe for alle. 🙂 Kjenner meg igjen i mye av det du skriver!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.